caparxiu.gif (13580 bytes)

31/5/98

triangle.gif (159 bytes) El rector parla a El Punt. Mossèn Martí Amagat, rector de la Parroquia d'Arenys, diu, en una entrevista que publica El Punt d'aquest diumenge, que "quan van cobrir la Riera vaig estar temptat de tocar campanes a morts". També afegeix que el seny li va fer-ho descartar. El rector dona la seva opinió sobre alguns aspectes del poble i destaca la bona relació que hi ha entre la Parroquia i l'Ajuntament.
Martí Amagat diu, creu que el descens de feligresos dels últims anys, ha estat motivat perquè "molts estaven tips i embafats d'una pràctica religiosa que s'havia convertit en una moraleta poc menys que ridícula". També opina sobre el baix nombre vocacions religioses, creu que, entre altres raons, és per "la resistència del Vaticà a canviar l'estatut del capellà".

28/5/98

triangle.gif (159 bytes) Terrenys pels Jutjats. El Ple ha aprovat modificar el Pla General per poder fer la cessió de terrenys necessària per l'ampliació dels Jutjats de Santa Clara. En la mateixa requalificació també s'ha afectat tot el solar de l'antiga panificadora com equipament de serveis.
També s'ha aprovat la requalificació de l'edifici de l'Escorxador. L'Ajuntament es planteja enderrocar-lo i construir-hi habitatges. Aquesta obra permetra alinear el Rial.

27/5/98

triangle.gif (159 bytes) Pla d'usos del Calisay. L'equip de govern va aprovar al ple d'ahir la proposta d'usos i serveis que s'allotjaran a l'edifici del Calisay. La proposta hi preveu serveis d'informació turística i cultural, equipaments polivalents (auditori, sala d'exposicions, cafetereia...) i espais adequats pels serveis municipals de gestió cultural i jovenil. El Pla també preveu espais per l'Escola de Música i Ràdio Arenys.
L'oposició va criticar que el procés d'el·laboració del Pla havia estat poc participatiu i obert a entitats i a la resta de partits polítics municipals. El projecte d'adequació del Calisay està valorat en uns 125 milions de pessetes dels quals l'Ajuntament ja disposa de 50 milions, 25 dels quals provenen dels fons FEDER de la Unió Europea.

triangle.gif (159 bytes) Repatriació de J.Celaya Les proves de l'ADN han confirmat que el cadàver trobat el gener a passat a les costes de Còrsega correspon al veí de Barcelona Josep Celaya Nolla que va desapareixer el novembre passat arrossegat per la Riera de Canet. La família Celaya ha rebut la confirmació aquesta setmana. La repatriació del cos encara es retardarà dues o tres setmanes.

26/5/98

triangle.gif (159 bytes) El perfil dels Arenyautes. La Web d'Arenys i VilaWeb-Arenys han posat en marxa una enquesta per conèixer quins són els habits dels internautes arenyencs. Mitjançant un qüestionari s'intenta recollir informació sobre l'us, frequüència d'accés, punts d'informació habituals i altres detalls per conèixer com es fa servir Internet a Arenys. Per animar la participació dels internautes s'obsequiarà amb llibres i música als qui responguin l'enquesta. Animeu-vos a participar-hi!

25/5/98

triangle.gif (159 bytes) Propostes per la Primera Platja. L'Ajuntament està negociant amb la Comissió de Ports i Costes de Catalunya (CPC) la reordenació del tram del passeig que connecta la Riera amb el Port. Les propostes municipals per millorar aquest espai han estat ben rebudes per la CPC. L'Ajuntament voldria, d'acord amb l' avantprojecte d'urbanització de la Riera, fer un vial d'accés per als vianants i construir un pàrquing amb capacitat per 420 places i arbrat. LA CPC té un pressupost de 42 milions de pessetes per invertir en aquesta zona i podria decidir alguna acció les properes setmanes.

23/5/98

triangle.gif (159 bytes) Deficiències de seguretat. El polígon industrial d'Arenys de Munt té mesures de seguretat contra el foc deficients. El últims incendis industrials, aquesta mateixa setmana a una fusteria, evidencien que l'aigua no surt amb prou pressió de les boques. L'ajuntament, assessorat pels bombers d'Arenys, ja havia detectat el problema i hi posarà solució eixamplant la canonada que connecta el polígon amb la xarxa d'abastament.

triangle.gif (159 bytes) Aquest cap de setmana... Aquesta tarda (2/4 de 8), a la llibrera El Set-ciencies, es presenta el llibre L'Operació Garzon, de David Bassa
Aquesta nit (2/4 d'11) i demà (6 tarda) es projecta, al Teatre Principal, l'audiovisual 'Per Sempre Beatles'.
Demà al matí, al Calisay, hi ha l'exposició de treballs escolars fets en el marc de la campanya 'Recicles o llences'.
Demà diumenge es l'últim dia per visitar l'exposició 'Lart del brodat de tovalloles de combregar', al Museu Marès.

22/5/98

triangle.gif (159 bytes) Arenyencs al Congres de la Gent Gran. Una delegació de sis arenyencs participa al Tercer Congrés de la Gent Gran que des d'aquest matí se celebra al palau de Congresos de Montjuïc a Barcelona. Aquesta trobada es promoguda pel Departament de Benestar Social de la Generalitat i reuneix a més de mil cinc-cents congresistes de totes les comarques catalanes. El Congrés pot seguir-se per Internet , mitjançant Real Video.

triangle.gif (159 bytes) Promocions comercials. La Unió de Botiguers està preparant diverses accions per incentivar la compra als establiments de l'associació. Entre les porpostes que estan negociant hi ha la possibilitat de regalar entrades del Cinema El Casal i finançar el pagament a les zones blaves.

21/5/98

triangle.gif (159 bytes) Més premis per l'Institut. L'Institut Els Tres Turons rebrà el premi Baldiri Reixach que atorga la Fundació Jaume I. Aquest premi només es concedeix una vegada en reconeixement a la trajectòria educativa d'un centre. En aquesta edició el rebran 12 escoles i instituts de Catalunya.
La celebració és doble perquè tres alumnes de l'Institut han estat guardonats pel treball de recerca 'La Filla de Sinera'. Aquest treball és una novel3la històrica que explica la situació econòmica i social del poble a principis de segle. L'Institut té un llarg historial de premis per treballs de recerca fets pels seus alumnes i professors.

triangle.gif (159 bytes) Eufòria madridista. Passada la mitjanit els afeccionats del Real Madrid encara voltaven pels carrers d'Arenys celebrat haver guanyat la Copa d'Europa. Un centenar d'afeccionats han seguit el partit des de la sala de festes del Casino que ells mateixos havien llogat per poder veure el partit a la pantalla gegant del local. Durant més de dues hores s'han fet sentir pels carrers de la part baixa de la riera les botzines dels coxes i els crits dels afeccionats. Aquesta eufòria dels afeccionats del Real Madrid, i sobretot la intensitat de la celebració, era desconeguda a Arenys on la festa l'acostumen a capitalitzar els 'culers'.
Des de la web que ha creat VilaWeb s'han enviat els darrers dies més de dos mil missatges a l'equip italià.

20/5/98

triangle.gif (159 bytes) L'Absurd Diari. El periodista gironí del diari EL PUNT ha creat L'Absurd Diari, una publicació electrònica que recull notícies que confimen la dita que "sovint la realitat supera la ficció". Totes les notícies incloses han estat publicades a EL PUNT. A la secció 'Més enllà de la Tordera' hi relata uns fets que van passar a Arenys de Mar.

19/5/98

triangle.gif (159 bytes) Continuarà el perill per accedir a la N-II. El Pla Extraordinari de Seguretat Viària presentat pel Ministre de Foment, Rafael Arias Salgado, no preveu arreglar l'accés a la N-II pel costat de llevant de Caldes d'Estrac. Aquesta sortida a la N-II es molt perillosa i periòdicament s'hi produeixen accidents, l'últim va ser tot just la setmana passada. El Ministeri en canvi ha aprovat la construcció d'un pas subterrani davant la zona de l'Isla, un obra que havia demanat l'ajuntament caldenc.

triangle.gif (159 bytes) Les guinguetes de la platja. Els propietaris de guinguetes que han obtingut la concessió municipal han començat a muntar les seves instal·lacions entre les platges del Cavaió i la Picòrdia. L'Ajuntament ha concedit 16 permisos de berenadors fins al 30 de setembre.

triangle.gif (159 bytes) Canvi de sentit de circulació a la Riera d'Arenys de Munt L'alcalde Josep Maria Valls ha ratificat que abans de l'estiu es farà el canvi de sentit de la circulació a la Riera d'Arenys de Munt. Aquesta proposta ha aixecat les crítiques del botiguers de la població perquè consideren que no han estat consultat i creuen que es dificultarà l'accés dels clients que entren a Arenys de Munt a comprar. La proposta municipal limitarà la circulació en sentit de baixada i va acompanyada d'un pla d'ordenació de la circulació a tots els carrers amb accés a la Riera.

18/5/98

triangle.gif (159 bytes) triangle  Caravana pel Sahara. L'Ajuntament d'Arenys ha participat amb 200.000 pessetes a la Caravana pel Sahara que dóna suport al procés de pau al Sahara i a la celebració del referendum d'autodeterminació als territoris en disputa entre el Marroc i Mauritània. El proper 24 de maig la caravana sortirà de Barcelona cap a l'Àfrica. A Malgrat hi ha hagut molta mobilització cívica entorn aquesta convocatòria. L'ajuntament malgratenc ha donat 1 milió de pessetes. Altres ajuntaments maresmencs també hi han oparticipat amb importants aportacions econòmiques: Mataró (2 milions) i El Masnou (1,2 milions) entre d'altres.

17/5/98

triangle.gif (159 bytes) La història es repeteix: Autopista vs Pagesos. L'Ajuntament de Tordera vol que els quatre quilometres nous de l'autopista A-19, fins a l'altre costat del riu Tordera, siguin elevats per no afectar els terrenys agrícoles del pla de Jalpí. La Unió de Pagesos ha aplaudit la posició municipal i farà front comú amb l'Ajuntament torderenc. L'estudi del traçat es va aprovar el 20 d'abril passat. El Conseller Macias va anunciar, fa unes setmanes, que les obres d'aquest nou tram de l'autopista podrien començar després de la temporada turística.

triangle.gif (159 bytes) El Pla de Rieres. "Les Rieres han de ser carrers i l'aigua ha de passar per sota", va dir el President de la Generalitat, Jordi Pujol, durant la visita que va fer, ahir dissabte, al Maresme. Pujol va remarcar el compromís de la Generalitat amb el Pla de cobriment i canalització de les rieres del Maresme i va explicar que "la Generalitat no ho pot fer tot alhora però hem demostrat que volem solucionar aquest vell problema de les rieres".

triangle.gif (159 bytes) Les jardineres del carrer Ample. Dissabte al vespre ja havien desparegut dues plantes de les noves jardineres del carrer Ample. Aquest matí algú n'havia arrencat una tercera. Aquesta matinada les noves flors han estat un atractiu element de comunicació entre les parelles que pasejaven pel carrer Ample.

16/5/98

triangle.gif (159 bytes) Activitat al Fòrum. Aquest cap de setmana us recomanem que feu una ullada al Fòrum de Vilaweb-Arenys. Aquets dies hi ha hagut un increment d'activitat i hi ha debat sobre les jardineres del carrer Ample, les eleccions primàries i el cobriment de la Riera d'Arenys de Munt. Digue-hi la vostra!

13/5/98

triangle.gif (159 bytes) Millores al parc de Lurdes. L'empresa Forest i Jardineria està fent les obres de remodelació del Parc de Lurdes. Aquests dies s'està construint un nou mur per subjectar les planes que hi ha a ponent de la Plaça de la Sardana. També s'han refet, amb travesses de tren usades, les escales d'accés a la plaça. Un cop acabades aquestes obres es farà un nou enjardinament d'aquests espais.

triangle.gif (159 bytes) Reportage sobre Fatogui. El diari El Punt publica, a la seva edició d'avui, un reportatge sobre Mustafà Fatogui. Des de fa unes setmanes, després de l'última estada a la presó Model, Fatogui torna a viure a Arenys. L'inici del reportatge és prou aclaridor sobre la personalitat d'aquest marroqui, afincat des de fa anys a Arenys: "diu que és fuster però la veritat és que a Arenys de Mar ningú el coneix per aquesta feina sinó pel seu historial delictiu".

triangle.gif (159 bytes) Convergència no cedirà espai a Unió. Felip Puig, secretari d'organització de CDC, va dir ahir, a Caldes, que Convergència no cedirà més protagonisme a Unió Democràtica en la confecció de les llistes de les properes municipals. Puig no questiona els dos cap de llista democratacristians a Vilassar de Mar i Sant Pol però va assegurar que a Malgrat el cap de llista serà convergent. A les passades eleccions, dels trenta municipis maresmencs Unió va tenir el primer lloc a dues llistes.

12/5/98

triangle.gif (159 bytes) Els pares vetllen l'ampliació de l'Institut. La coordinadora integrada per membres de les associacions de pares de les escoles Joan Maragall i el Cassà d'Arenys, Sagrada Família de Caldes i Els Tres Turons ha distribuit un full informatiu explicant les gestions que han realitzat per garantir l'ampliació de l'Institut Els Tres Turons. Els pares han treballat conjuntament amb la regidoria d'ensenyament per supervisar la redacció de l'avantprojecte d'ampliació del centre. La previsió inicial era que l'obra s'inclogués als pressupostos de la Generalitat de l'any 2000.

11/5/98

triangle.gif (159 bytes) Els deutes pel dipòsit de detinguts. Aquesta setmana l'Ajuntament d'Arenys quantificarà quin és el deute que ha representat el manteniment del dipòsit de detinguts des de l'any 85. La sentència del Tribunal Suprem resol que la Generalitat ha de rescabalar els ajuntaments que han assumit aquesta tasca atès que és l’autoritat penitenciària, qui ha de fer front a totes les despeses que generen els dipòsits. La Federació de Municipis de Catalunya representava als ajuntaments implicats en aquest litigi. La sentència és portada de la revista Catalunya Municipal de l'FMC.
L'Alcalde Miquel Rubirola ha aprofitat l'actualitat de la sentència per defensar la creació d'un únic dipòsit de detinguts comarcal, que sigui directament assumit per l'administració penitenciària, i que deslliuri d'aquesta responsabilitat als ajuntaments. La nova situació que crea la sentència es un bon moment, segons Rubirola, per redefinir la situació dels diposits judicials.

triangle.gif (159 bytes) Jardineres polèmiques Les jardineres que l'Ajuntament ha posat als carrers Ample i de la Perera han generat la queixa dels veins i han motivat opinions de tota mena durant tot el cap de setmana. La colocació de les jardineres és el primer pas per la reordenació d'aquests carrers i l'aplicació d'aparcaments regulats per zona blava. La queixa dels veins es sobretot per haver-se vist sorpresos per les noves jardineres, de grans dimensions, sense que hagin rebut cap comunicació municipal. La previsió de l'àrea de serveis es plantar-hi tarongers, al carrer Ample, i pereres al carrer de la Perera.
L'alcalde Miquel Rubirola ha explicat que l'Ajuntament no han parlat amb els veins perquè només es tracta d'un procés d'ordenació i que més endavant ja hi parlaran per discutir la nova urbanització del carrer Ample. Aquest projecte està aturat per manca de finançament. Indenpendetment d'aquest projecte, aquest mateix mes de maig es probable que ja s'apliqui la zona blava al carrer Ample i a zona de la Plaça del Casino.

10/5/98

triangle.gif (159 bytes) Els nous cinemes per Sant Joan. La inauguració de les sis sales de cinema no serà fins als volts de Sant Joan, enlloc del 4 de juny com s'havia anunciat fa unes setmanes. La resta d'establiments ja han anat obrint i especialment el Caprabo i el McDonald's fan un balanç molt positiu del seu primer any de funcionament. Els promotors de la nova zona lúdico-comercial i l'Ajuntament estan pendents que l'Incasol, Institut Català del Sol de la Generalitat, posi a subhasta els terrenys de l'altre costat del Rial Llarg per poder augmentar la superficie d'aparcament. El poc espai per l'estacionament de cotxes és el gran problema que hi haurà un cop funcionin totes les instal·lacions i serveis previstos.

triangle.gif (159 bytes) Entrevista a Miquel Rubirola. El diari El Punt publica, a la seva edició d'avui, una extensa entrevista amb l'alcalde de Miquel Rubirola. L'alcalde no desvetlla si es tornarà a presentar a les properes eleccions municipals malgrat que assegura que és una decissió que ja té presa des de fa temps però que dependrà, en últim terme, del que decideixi el partit. Rubirola fa un repàs dels tres anys al davant del govern municipal i diu que "ha estat un mandat complexe ja que s'han desencallat grans projectes com la Riera". L'alcalde destaca, del treball realitzat, la reordenació administrativa que s'ha fet a l'Ajuntament. Respecte a l'oposició, lamenta la seva actitut i diu que no ajuda a enriquir el debat polític.
Respecte a les eleccions municipals, l'enquesta local us proposa que doneu la vostra opinió sobre si considereu que els partits arenyencs haurien de fer eleccions primàries per escollir els seus candidats a l'Alcaldia?. Aquest ha sorgit al Fòrum.

9/5/98

triangle.gif (159 bytes) Joventut Nacionalista a Arenys. La Joventut Nacionalista de Catalunya organitza diversos actes per celebrar la creació del col·lectiu a Arenys de Mar. A partir de les cinc de la tarda, davant del Calisay, es farà una gimcana i hi haurà una festa infantil amb xocolatada. A les set de la tarda, s'inaugurarà el nou local de la JNC al carrer de sant Francesc. Per la nit han organitzat un concert amb el grup 'Have a nice day'.

8/5/98

triangle.gif (159 bytes) El 98 i Catalunya. Josep Maria Delgado, professor d'Història Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra, parlarà, a les vuit del vespre, a la Biblioteca, de les "conseqüències econòmiques de la perdua de les colonies a Catalunya". Aquesta conferència s'emmarca en el cicle organitzat pel Consell Comarcal del Maresme. La programació, sota el títol "El 98 i Catalunya", s'ha fet en col.laboració del Museu d'Història de Catalunya i la Comissió 1898 del Departament de la Presidència de la Generalitat. Les conferències ja s'han fet a Canet i continuaran a Mataró, Vilassar de Mar i El Masnou. A Internet, ATV-Arenys ofereix un reportatge sobre el paper dels arenyencs a Cuba.

triangle.gif (159 bytes) Jornades d'Avicultures Alternatives. A l'Escola d'Avicultura s'han celebrat aquesta setmana, avui acaben, les onzenes Jornades d'Avicultures Alternatives que han convocat a tècnics i especialistes en la cria de perdius, guatlles, faisans i anecs d'arreu del món. Justament avui el tema de discussió és la cria d'ànecs i les produccións comercials de foies i altres derivats d'aquestes aus.
L'Escola d'Avicultura ha estat una de les entitats pioneres d'Arenys en l'ús d'Internet. Des de l'any 96 manté el directori Avinet.

7/5/98

triangle.gif (159 bytes) Condemna municipal. Els partits polítics arenyencs han emès un comunicat conjunt per condemnar l'assassinat del regidor de Pamplona, Tomás Caballero. A migdia, els mateixos partits, han convocat un minut de silenci a la Plaça de l'Ajuntament. La Federació de Municipis de Catalunya ha proposat als ajuntaments catalans que facin pública la seva condemna per la mort del regidor navarrès.

6/5/98

triangle.gif (159 bytes) Recicles o llences? Les regidories d'Ensenyament i Medi Ambient han iniciat, aquesta setmana, la campanya 'Recicles o llences?' adreçada a totes les escoles d'ensenyament primari d'Arenys. Aquesta campanya de conscienciació mediambiental té com objectius prioritaris sensibilitzar sobre el reciclatge de materials, l'estalvi energètic i la contaminació. La campanya també tindrà una vessant artística i es clourà a finals de maig amb teatre i el veridecte d'un concurs de dibuix sobre el lema 'Recicles o llences?'. Els dibuixos dels escolars s'exposaran a l'edifici Calisay.

5/5/98

triangle.gif (159 bytes) Més zones blaves de pagament i més sistemes de control. 'Estacionamientos y Servicios SA', una empresa del grup Fomento de Construcciones y Contratas, ha guanyat el concurs per explotar els aparcaments de les zones blaves d'Arenys. Aquesta empresa és la mateixa que ho està fent des de l'estiu passat i l'única que va presentar-se al concurs convocat per l'Ajuntament.
Abans de l'estiu els adjudicartaris del servei faran diverses millores als sistemes de control de la zona blava. Per una banda renovarà les màquines de control horari que incorporaran sistemes de lectura de banda magnètica i xips per poder cobrar a targes de crèdit i monderes electrònics. També és previst que ja s'instal·lin màquines a la Plaça del Casino i al carrer Ample, les dues noves zones que també tindran zones blaves de pagament. L'empresa adjudicatària del servei també tindrà una grua i un sistema de terminals portàtils per accelerar la tramitació de les denúncies.

4/5/98

triangle.gif (159 bytes) Reconeixement a Arrigo Tomasi El músic italià, establert a Arenys, Arrigo Tomasi ha rebut un dels Premis del Dia de la Sardana que atorga l'Obra del Ballet Popular. Aquest any s'han instituït els Premis a la Difusió de la Sardana a Internet activitat per la qual ha estat premiada l'activitat de la web Caleidos que promou Tomasi. Aquestes pàgines web fan una especial atenció a la difusió de la sardana i incorpora diverses sardanes i composicions de cobla que poden ser escoltades, amb arxius MIDI, i se'n poden reproduir les partitures.
Més informació sobre el món sardanista la podeu trobar a la web Sardamania.

2/5/98

triangle.gif (159 bytes) Protecció dels prats de posidònia. El Departament de Ecologia de la Universitat de Barcelona coordina un projecte per establir una xarxa de vigilància dels prats de posidònia a tot el litoral català. En aquest treball hi col·laboren la Direcció General de Pesca Marítima, l'Escola del Mar de Badalona i entitats i ajuntaments de tota la costa catalana. L'objectiu principal és establir vint punts de vigilància a tot el litoral català basant-se en l'experiència adquirida a l'estació permanent que hi ha situada a la reserva natural de les Illes Medes i la prova pilot feta l'any passat davant els alguers de Mataró. La conservació dels prats de posidònia es vital per la vida marina atès que són un refugi important per la reproducció de moltes espècies. Als límits de ponent d'Arenys hi ha un prat, conegut pels pescadors com l'alguer, que s'esten per tot el davant de Caldes. Un recomanem la lectura del treball de Sandra Guarinós que explica com és la Posidònia Oceànica i la batallà que sosté amb l'alga Caulerpa taxifolia.

1/5/98

triangle.gif (159 bytes) Concurs d'Arrossos. Concurs d'Arrossos. L'amenaça de pluja ha fet que el Concurs d'Arrossos es fes al patí del Calisay per aprofitar els magatzems de l'edifici municipal si començaven a caure quatre gotes. El temps ha acompanyat la celebració i no ha fet falta buscar aixopluc, malgrat que el dinar s'ha fet a dins de l'edifici. A migdia hi ha hagut sardanes. La festa s'ha allargat tota la tarda amb una innacabable sobretaula. Un concert de música popular holandesa, a les 5 de la tarda, ha clos els actes programats.
Altres Activitats previstes per aquest llarg cap de setmana les podeu consultar des de l'Agenda del mes de maig.

triangle.gif (159 bytes) Concert de piano a Arenys de Munt. La concertista de piano japonesa, resident a Arenys de Munt, Hisako Hiseki oferirà aquesta tarda, a la sala municipal, un concert basat en la música dels compositors catalans Mompou, Granados i Marshall. El concert començarà les set de la tarda.

triangle.gif (159 bytes) Nou número de La Rierada. La portada de La Rierada d'aquesta primera quinzena de maig inclou a portada els següents titulars:

  • La polèmica continua: Casen la nena de 14 anys.
  • Entrevista a Benet Maimí: "El port és patrimoni de tots els arenyencs"
  • La incognita de Les Doedes. Un toponímic de més de mil anys.
  • Coses d'abans: La Construcció del Port.
  • El Carnaval encara porta cua.

  •