Antecedents històrics

La primera referència que tenim referent a Bombers a la vila d'Arenys de Mar la trobem a les actes dels plens municipals el desembre de 1.878. Hi apareix una aportació de les arques municipals per cobrir la diferència de preu  d'una bomba d'extinció d'incendis, que s'havia d'adquirir mitjançant una aportació voluntària per part dels veïns.

 

Posteriorment,  el febrer de l'any 1.881, el ple municipal aprovà el "REGLAMENTO PARA EL RÉGIMEN DE LA COMPAÑÍA DE BOMBEROS DE ARENYS DE MAR".

El   reglament es modificà l'any 1.894

 

Podem comparar aquests inicis amb la creació d'altres cossos de bombers del nostre país.

El cos de bombers d'Arenys era de caràcter voluntari, com actualment. Per accedir-hi calia acreditar un ofici (paleta, fuster, maquinista, cerraller,...). Es percebia un compensació econòmica per hora d'atenció als  sinistres, similar al sistema actual. I, com definia el reglament, tenien uns deures i obligacions regulades, amb les sancions i els premis corresponents.

 

A més a més, els membres del cos realitzaven pràctiques periòdiques. Un exemple són les del dia 25 d'agost de 1.927  on van provar uns extintors de la casa Biosca de Barcelona, just davant la casa de la vila.    

La ubicació inicial del cos era un pati al descobert.  A l'augmentar el material, es crea una caserna   al carrer de l'Esglesia, on actualment hi ha el Teatre Principal, al costat del museu de les puntes Frederic Marès.  Aquesta caserna durà fins l'any 1.939.

 

A finals dels anys vint l'Ajuntament va adquirir una autobomba destinada al cos de bombers de la nostra població.

La presentació del cotxe adquirit es va efectuar a la riera, davant l'ajuntament, conjuntament amb dos vehícles més de les mateixes característiques que estaven destinats a les poblacions de Sant Celoni i Calella.

Aquest vehicle va restar en servei fins al final de la guerra civil, quan les tropes republicanes el van confiscar en la seva retirada.

En acabar la guerra civil el cos pràcticament desapareix i només es realitzen alguns serveis esporàdics per antics voluntaris del cos. 

Coberts amb bona voluntat però sense recursos.

Un dels sinistres que més van impactar, per la seva importància econòmica i social, i per l'espectacularitat,  fou la destrucció de la fàbrica tèxtil Cóndor, el  juny de 1.970, a causa d'un incendi.

 

Durant aquests anys, els serveis van ser coberts pels bombers de la ciutat de Mataró, en un principi també voluntaris, derivant a assalariats els anys cinquanta. Posteriorment,  als anys setanta van passar a dependre de Diputació de Barcelona i als anys vuitanta van passar a la Generalitat de Catalunya.

L'any 1.985 l'Ajuntament d'Arenys de Mar i el Departament de Governació van signar un conveni per crear l'actual Parc de Bombers Voluntaris d'Arenys de Mar.

El parc s'inagurà el 16 d'agost del mateix any, amb 13 voluntaris, procedents de Protecció Civil. La dotació era de dos autobombes.

A l'acte d'inaguració es va realitzar un simulacre on va assistir molta gent

Actualment, encara estan en actiu cinc d'aquests voluntaris incials.