QUERALBS, una visita curta

Les cases són totes de pedra i hi ha un corral de cavalls. Les persones són molt confiades, perquè deixen les portes obertes. Pel carrer hi passen poques persones. L’església és romànica del S.X,  d’una planta, amb un absis  i  un campanar. Davant de la porta d’entrada, avui tancada,  hi ha com un porxo aguantat per cinc columnes amb els seus capitells molt macos. A una banda de l’església hi ha el cementiri amb tombes de marbre, pedra o vidre i marbre, no és massa gran,  i a l’altre costat hi ha una font que té un safareig. El terra és tot de pedra. L’església està situada a la banda alta del poble i si arriba fàcilment, està ben indicada.

L’ajuntament del poble té un rellotge i campanes que toquen els quarts i les hores. Al costat de l’Ajuntament hi ha una tanca amb barres de ferro forjat i també hi trobem l’escut del poble. L’edifici és pintat de color groguenc i està situat en una placeta on també hi ha restaurant. Dalt de l’edifici hi ha un penell. Es va construir l’any 1898, o això diu a la porta,

 En el poble hi ha molts restaurant, botigues i poca gent pel carrer.

Els carrers són estrets i costeruts, i semblen com un laberint, i ben comunicats entre ells, hi ha placetes i fonts i fins i tot un camí del via-crucis. Les cases tenen moltes flors a les finestres i algunes tenen una indicació de l’any de la seva construcció, enlloc de timbres algunes cases tenen campanes, i a sobre el número tenen en un tros de tronc, el nom de la casa, si és que en té algun.

Al carrer de la Costa hi ha unes escales que donen a un rierol. Les xemeneies són altes, de pedra i molt grosses. Les teulades son de pissarra i molt inclinades, per la neu que cau a l’hivern.

A les afores del poble hi ha la capella del Roser, si pot arribar seguint el carrer Pla, que fou construïda en el S.XVII, a terra d’aquest  carrer hi ha l’escut de Queralbs que és un rombe amb una corona a sobre i dins el rombe una creu de la que penja un sarró, i al costat de la creu hi ha dos sacs.

Al carrer de l’Església hi ha un consultori mèdic i al costat una exposició que es titula: Una ullada a Queralbs, però no ho hem pogut fer, ja que també, per no desentonar, estava tancada.

 

Adreces a Internet consulteu la visita virtual

Guillem Garcia i Kevin Vicente

Tornar 12 febrer 2003