Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran

 

Arenys de Lledó

Municipi situat a la vall del riu Algars, a la comarca d'El Matarranya. Es troba a 381 m. sobre el nivell del mar. La població és de 240 habitants i des dels darrers trenta anys pateix un important i constant descens demogràfic que l'ha convertit en un municipi de segona residència, especialment en el període estival. El topònim del municipi prové dels lledoners que segueixen les vores del riu Algars. I el gentilici dels seus habitants és el d'arensins.

El nucli urbà s'enfila pel marge esquerra del riu sobre una pronunciada vessant. A la part superior sobresurt l'església vorejada per la resta d'edificacions disposades en terrasses. L'arc d'entrada dóna pas, mitjançant un passadís, a la Plaça Major, de caire urbà des d'on surten els tres carrers principals.

En qualsevol racó s'aprecia els senyals del pas de la història i de la intervenció en diverses construccions de l'arquitecte Enric Isern. Destaquen:

- L'arc d'entrada al nucli urbà s.XVIII, arc de mig punt amb el gravat de l'escut del municipi.
- El portal, en forma d'arc amb sostre de fusta, i casa d'accés a la Plaça Major del s. XV-XVI-XVIII.
- L'església parroquial de l'Assumpció del s.XV gòtica, fou ampliada al s.XVI amb diverses capelles.
- La casa de "Tía Soledad" del s.XX amb cinc plantes amb balcons amb pilastres i ampits decorats amb caps.
- L'ex-convent s.XIV-XV, actualment malmès.

L'escut del municipi es composa de dos peixos situats paral·lelament que representen el barb i la "madrillera", peixos que es trobaven amb abundància al riu en el seu pas pel municipi. Per l'afecció a la pesca d'aquests peixos es diu que en aquest municipi "hi ha els millors pescadors de canya i "madrillera" i la població se'n sent orgullosa. Actualment, degut a la contaminació del riu no es troben massa "madrilleres" i els barbs s'han desplaçat riu amunt, però l'afecció a la pesca es manté viva.

Els qui treballen al municipi ho fan en activitats agrícoles, tot i que una part de la població treballa a poblacions veïnes en el sector de serveis.

Restes arqueològiques: s'han trobat diversos túmuls de pedra de l'Edat de Ferro i d'altres de transició a la cultura dels ibers, on encara s'hi està treballant.


Més informació a Internet:

El Matarranya

VilaWeb-Mequinensa

 

ARENYS.ORG / Grup Fotografic d'Arenys de Munt 2000 © AMPLE 24 Sccl i els seus respectius autors