Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
 

 

Areny de Noguera

Municipi de la comarca de la Ribagorça,situat a la Franja i per tant integrat administrativament a l'Aragó que en espanyol anomena al municipi amb el nom d'Arén. Es troba a 708 metres sobre el nivell del mar. Amb una població de 280 habitants en el municipi, arriba al voltant dels 400 habitants en considerar els deu nuclis restants que conformen el municipi, entre ells: Betesa, Bergany, Campamento, Cornudella... El nucli urbà s'ha convertit en lloc de segona residència afavorit per la bellesa de l'entorn. Areny és el centre comercial i administratiu de la depressió situada en el curs mig de la Noguera Ribagorçana.

La seva economia es basa en la ramaderia i agricultura, encara que aquesta última es manté amb força dificultat. La proximitat de les centrals elèctriques no asseguren feina per a la població, però pateixen els inconvenients del embassaments i canalitzacions del riu Noguera Ribagorçana. Actualment estan millorant els serveis per poder incrementar l'oferta turística que ja s'explota a la comarca amb activitats com ara la cacera, rica en nombre i espècies, sobre tot del porc senglar.

Areny compta en els seus carrers amb edificis notables i molt antics. És digne de veure la Plaça Major que es troba rehabilitada i cases nobles com la Casa del Governador on hi ha el "Centro de Interpretación de la Ribagorza". Aquest centre va començar a funcionar l'any 1995 amb la finalitat d'acostar al visitant a la història, art, cultura i la natura de la comarca, trets físics, humans i biològics que la fan única i que poden ajudar a entendre la relació de l'home amb el territori.

Al nucli urbà s'alternen els típics carrers estrets amb amplies places com la que hi ha davant de l'església parroquial de Sant Martí, construcció barroca del s.XVIII i centre de reunió dels habitants. Així mateix, el visitant va trobant arcs amb regust gòtic que creuen el cel i envolten els carrers a voltes com a contrafort, a voltes com a pas elevat entre cases.

Les festes patronals es celebren el 23 de Maig en honor a San Cristo patró del poble. Segons s'explica, aquest patró va ser precedit per Sant Martí, com mostra algun indici de l'església parroquial, fins que una minyona d'una casa del poble va trobar dins d'un armari un Sant Crist plorant. Durant les festes el poble es troba molt animat.

L'any 1997, quan casualment un geòleg estava realitzant la cartografia geològica de les rodalies, es van trobar restes de dinosaure hadrosaura -dinosaures herbívors que s'aguantaven sobre dues potes i tenien una gran cua- i diverses petjades. A aquestes troballes, de fa 70 milions d'anys, cal afegir la presència de restes de plaques de tortuga i dents de cocodril.

Restes arqueològiques: Les troballes realitzades a la roureda propera a ca l'Hostalet per Tirso Gracia Bardají foren publicades per primera vegada l'any 1997. Areny compta amb jaciments prehistòrics importants on hi ha diversos dòlmens, un menhir i apilaments de pedres que per la seva forma suggereixen sepultures o cercles petris.

En l'aspecte gastronomic cal destacar la llonganissa, la botifarra dolça, el xai a la brasa, el cabrit, la "chireta" i les "coquetas".

 

Més informació a Internet:

La web de Aren

La Ribagorza

Tremp

 

 

 

ARENYS.ORG / Grup Fotografic d'Arenys de Munt 2000 © AMPLE 24 Sccl i els seus respectius autors