Vicenç Martí. : «Crec que es repetirà un pacte d'esquerres i no seria bo que fos sense Iniciativa. Per mi, el pacte ideal és l'actual perquè tots som necessaris i imprescindibles. »

- Satisfet de la feina a l'equip de govern tripartit entre el PSC, ERC i ICV?
- «Quan un es dedica a la política ha de tenir molt clar quina és la seva utopia i quines les seves forces. Amb la força que tinc, crec que hem d'estar satisfets. La política és l'art de saber negociar sabent d'on parteixes.»

- CiU ha dit que ICV ha tingut la paella del govern tripartit pel mànec.
- «Això vol dir que hem tingut èxit. És un llenguatge de dretes per crear por dient que vénen els comunistes. Jo he fet una feina i és el que s'ha de valorar. Ells tenen la mentalitat de poltrona. En canvi, jo estic al govern perquè vull fer coses. Si he aconseguit influir en el govern és perquè els meus plantejaments han convençut.»

- L'equip de govern ha estat prou cohesionat?
- «Hi havia dues forces amb experiència al govern i a l'oposició, el PSC i ICV, i havíem de demostrar maduresa. Molts esperaven que ICV ho engegués tot però no som uns integristes. Governar plegats ha volgut dir cedir. Hem demostrat capacitat de discutir i d'arribar a acords.»

- Com valora l'alternança a l'alcaldia?
- «Bé. Són dues personalitats molt diferents. Hem superat aquesta tendència alcaldista. Hem tingut un govern tripartit coordinat per una persona. S'ha demostrat que no cal un alcalde salvador sinó un equip amb projectes.»

- Alguns sectors l'han criticat per com ha dirigit Urbanisme sent d'ICV.
- «A Arenys, hi ha gent que ha descobert El príncep de Maquiavel i que s'ha dedicat a copiar-lo. No és casual que hagin aparegut grups d'una radicalitat extrema per criticar l'Urbanisme i que no s'hagi traduït en una participació. Quan vaig arribar, el departament estava infrautilitzat i infradotat. Era impossible resoldre els problemes sense una reforma. Hi havia un model de creixement amb urbanitzacions i s'estava fent un poble car. Com és que fins ara s'havia defensat el model d'urbanitzacions? Ha sigut un esforç titànic canviar les coses però estic satisfet. Jo demanaria als grups radicals que em diguin quantes urbanitzacions s'han aprovat aquest mandat? Cap. I a l'anterior, tres. Ara s'ha aprovat un nou pla al Bareu però a canvi de zones verdes, habitatges socials i equipaments. Era abans quan no s'obtenien guanys.»

- Quines prioritats fixen al seu programa?
- «L'autèntic programa s'ha de fer a partir de detectar els problemes. I el problema principal d'Arenys és el de l'habitatge. La majoria de grups diuen que s'ha de fer habitatge social però el problema real és a la franja d'edat de 35 a 51 anys amb una família i que no arriba a final de mes. Som els únics que estem defensant fer habitatges per a joves i per a no tan joves. Hem d'incrementar les partides d'ajudes socials. Les beques de menjador s'han anat reduint i s'han d'incrementar. Cada vegada es creen més diferències socials i s'estan generant enfrontaments entre les classes populars. A Arenys, la població està envellint. No hi ha una política per a la gent gran a fons i hi hem d'aprofundir. La política cultural no s'ha modificat en els últims dos anys. Hem fet infraestructures i no una política del dia a dia que marqui la diferència. Em poden dir que per què no ho he resolt si he estat al govern però sóc un sol regidor i m'ha estat impossible. El tercer eix que ha de modificar el poble ha de ser el manteniment del nucli antic. ICV va començar a parlar de política de carrers fa uns anys i ara és el discurs de tots. M'he n'alegro però això s'ha de demostrar amb polítiques.»

- Quina és la seva fita?
- «No renunciar als criteris per un vot. La nostra fita és continuar treballant, incrementar al màxim els representants i que el preu no sigui rebaixar els plantejaments ideològics. Que Iniciativa no tingui més representació afavoreix la dreta: els únics que defensem l'escola pública som nosaltres. Però la gent més conscienciada del poble i els crítics donen suport a l'actual govern. D'això ens en podem sentir orgullosos.»

- Com és el seu equip?
- «Representa aquest model de societat alternativa. Se'ns ha acusat de ser uns il·luminats, de parlar molt bé i de tenir estudis, però quan ens representa gent del món laboral ens diuen que no estem capacitats. Recollim des del llicenciat fins al treballador tèxtil. ICV no és només vermell, també és verd i amb gent del món de la solidaritat. Penso que és la llista més compacta, més equilibrada i més preparada. De fet, hi ha el futur alcalde, Oriol Ferran.»

- Les eleccions estan molt obertes.
- «Hi ha un aspecte diferenciador i per mi és el factor clau. Es presenten quatre persones disposades a dialogar i una que no. Això crea una situació difícil. Jo sempre he defensat un model de coalició i que els grans temes es definissin conjuntament. Penso que el candidat de CiU no és un candidat dialogant. Elimina aquells que li poden fer ombra. Miquel Rubirola no té criteri i quan algú el té l'elimina. Preferiria haver de discutir amb qualsevol altre candidat de CiU: en Manuel Calvo o en Benet Maimí.»

- Si sumen prou, repetiria el pacte de govern?
- «Formaré part del govern si em deixen aportar coses. Per ocupar una cadira no estaré al govern. La gent hauria de votar els partits minoritaris perquè puguem decidir.»

- Creu que CiU pot recuperar l'alcaldia?
- «No ho crec. Crec que es repetirà un pacte d'esquerres i no seria bo que fos sense Iniciativa. Per mi, el pacte ideal és l'actual perquè tots som necessaris i imprescindibles. Perquè això ens obliga a entendre'ns. La feina d'Iniciativa és molt criticada però també molt valorada.»