logotipus club de rem arenys llagut al capvespre
S'amorra amorra 06
La regata coneguda per S'amorra amorra, segons l’historiador Josep Galceran, data del segle XIX. Per tant hi ha constància que, com a mínim, a les darreries del segle XIX ja se celebren regates amb els llaguts de pesca a Lloret de Mar. Galceran ens relata que quan arriben a la platja de Santa Cristina les embarcacions es posen en línia recta, paral·leles, mentre La Capitana s'avança per reconèixer els fondals, després torna enrere i ocupa el seu lloc entre el llagut de l'Ajuntament i el de Ses Obreres. L'Almirall crida:"Ara!" i al so de la música comença la regata fins a la sorra de la platja de Santa Cristina.

Aquesta festa es va perdre i l’any 1987 l’obreria Santa Cristina va proposar de recuperar aquesta tradició amb embarcacions de rem. Avui en dia ja és una festa típica de Lloret de Mar i cada any amb més força gràcies a la col·laboració de tots els clubs de rem, entitats del poble, ajuntament i sobretot de la gent que creu en les tradicions i fa el possible perquè segueixin existint.

Actualment la tradició es la següent:

A les 7.30h: “passada” dels obrers de Sta. Cristina pels principals carrers anunciant la festa.

A les 8.00h: Sortida de la processó de l’església parroquial fins a la platja, per anar per mar, a l’ermita de Sta.Cristina.

A les 8h es concentren tots els clubs de rem, cadascun d’ells entra a l’església i agafen el sant. Tots els clubs surten en processó, amb el sant i amb la seva bandera representativa, en direcció a la platja. Allà els esperen els llaguts, i vinga... un, dos i tres!!! Llaguts a l’aigua!!! Tots els clubs remen fins a la línia de sortida, nombroses embarcacions els segueixen de ben a prop, no es volen perdre la festa!!!

Abans de començar la regata, sona la “Salve” i tots els clubs amb els rems amunt, moment impressionant! Quan deixa de sonar, vinga ràpid, a posar rems que la regata comença. És una regata llarga, entre 20 i 25 min, i guanya el primer que toca la sorra de la cala de Sta. Cristina.

Tot seguit al santuari missa solemne (opcional es clar) ;-) I a continuació l'estofat a la Plaça del Pi.

A les 12.00h: Torna la processó de la platja de Lloret. I segona part del S’amorra amorra, aquest cop per a les fèmines de tots els clubs.

Volem agraïr al Club Rem Pescadors per deixar-nos gaudir d’aquesta gran festa i per fer-nos sentir com si fóssim un més del club.

Maria Aguareles i Pep Fabregà
Club Rem Arenys


A les 8.00h quan encara la son passa factura, davant de la plaça esperant per començar la processó


Cada equip porta un vestit típic de pescador amb els colors del seu club

Va que això ja comença, aquest any som una bona pila!!!

Aquí teniu la Marieta amb el vestit típic de pescadora, sembla que encara està dormida!!!

Una panoràmica de les embarcacions que seguien la festa per mar, impressionant!!!

Moment de la “Salve”, veure tots els clubs amb els rems amunt et posa la pell de gallina

La “Salve” està a punt d’acabar i tots pendent per posar el rem a l’aigua, puntes enrera i vaaaaaaa!!!!
 

 
Contacta amb nosaltres a llaguts@nautes.org
Resolució mínima recomanada de 800x600 píxels.
Fofografies: Carme Batlle