» Inici

 


Els sensefils

per Oriol Ferran i Riera

Des de les illes més poblades de l’Eixample de Barcelona fins a Campins, dalt del Montseny, hi ha tot un moviment de gent que esta treballant amb entusiasme per conectar-se sense estar lligant a ningú. Són les xarxes ‘sense fils’. Estan apareixent com bolets i agrupen gent de tota mena que tenen en comú les ganes d’aconseguir una plataforma de comunicacions pròpia i independent dels interessos econòmics que mouen Internet.

Els ‘sense fils’, promotors de la tecnologia wi-fi més enllà dels entorns tancats, connecten els seus ordinadors amb els dels seus veïns. I la seva xarxa amb la del poble del costat. Enginyers de telecomunicacions i informàtics militants del programari lliure amb lampistes, fusters i mestres aporten el seu coneixement per construir un nou espai obert a tothom. “Internet per tothom” la crida recorrent de propostes públiques i campanyes privades es torna veritat.

L’any 98, els ‘gurus’ d’Internet van pensar el pla estratègic ‘Catalunya en Xarxa’, que havia de fer de Catalunya un país capdavanter en la nova Societat de la Informació. Quatre anys després totes aquelles directrius són paper mullat i no han arribat a ser ni bones intencions. Algú ha fallat i som molt lluny de liderar res. Els teleadministradors i els telefinancers no han fet els deures. Ara però són els ciutadans que estan disposats a construir la seva pròpia xarxa. Els qui podeu fer-ho aprofiteu l’oferiment i doneu un cop de ma als ‘sense fils’ que s’ofereixen a posar ‘Catalunya en Xarxa’.

Oriol Ferran i Riera
oriol@ample24.com
sensefils.arenys.org

Arenys de Mar, octubre 2002