PROJECTES SANITARIS

De tots els projectes que Arenys Solidari està portant a terme a Guatemala, el Projecte Sanitari és, pel seu cost econòmic i per la millora que representa en les condicions de vida de la Boca Costa, el més important. Don Dency Coronado, president d'Arenys Solidari Guatemala i coordinador del projecte sanitari, resumeix així la situació sanitària d´aquesta zona: "En la Boca Costa la situación es horrible. En toda la Boca Costa hay 54.000 habitantes y la cobertura sanitaria se limita a dos Centros de Salud, capacitados para atender a 10.000 habitantes cada uno, y siete Puestos de Salud, capacitados para atender a 2.000 habitantes cada uno. Si sumamos esto, veremos que nos dan 34.000 habitantes institucionalmente asistidos (y hablo sólo de servicios básicos). Y al resto, Dios les ayude. Arenys Solidari-Guatemala, s'ha fet càrrec de la prestació dels serveis sanitaris bàsics d'aquestes 20.000 persones totalment desateses, que habiten en unes 40 aldees. Això suposa atenció als parts, vacunacions, control d'epidèmies, consulta ambulatòria, primers auxilis, millora dels hàbits sanitaris...

Per dur a terme aquesta tasca, Arenys Solidari compta amb un local equipat com a oficina, dues ambulàncies, una motocicleta, un sistema de ràdio-comunicació, un equip de personal administratiu, un equip de personal mèdic, un equip de personal formador, 60 llevadores tradicionals i 172 promotors de salut. El projecte es financia amb diners del Govern de Guatemala (gestionats per Arenys Solidari Guatemala) i amb l'aportació econòmica que es fa des d'Arenys. Cal destacar la contribució del grup solidari de Vilassar de Dalt, que ha fet possible l'adquisició de l'ambulància i de l'equip de ràdio-comunicació. Aquest projecte sanitari, més conegut com a SIAS (Sistema Integral de Asistencia Sanitaria), és un intent de fer complir els acords de pau, que parlen explícitament del dret de tota la població a rebre assistència sanitària. Don Dency valora així el SIAS: "La gestión sanitaria es malísima en Guatemala. El gobierno es aquí muy mal administrador. Por eso, el SIAS puede ser una alternativa, un posible camino.

El SIAS es una extensión real de cobertura en servicios de salud, con un financiamiento aportado por el gobierno, pero con una calidad de servicio diferente, con mayor calidad de atención, porque el trabajo va a estar contralado por ONGs con valores y sin afán de lucro. El SIAS, y esa es la proyección que lleva, puede convertirse en un instrumento de saneamiento del sistema de salud en Guatemala".

La intervenció sanitària d'Arenys Solidari a Guatemala es va completar aquest estiu amb el treball d'una pediatra, d'una infermera i de quatre membres de la brigada de juliol, que van visitar i obrir història clínica a 178 nens i nenes de les aldees de Chiquilá, Pasajquim i de la comunitat "El Progreso". Els casos que requerien control posterior (cardiopaties, parasitosis intestinals, anèmies, paràlisi cerebral, bronquitis...) van ser remesos al futur responsable sanitari de l'àrea. També es van fer xerrades de puericultura i higiene a les mares de les comunitats i als promotors de salut. D'altra banda, l'equip sanitari es va posar en contacte amb l'hospital públic de Mazatenango per fer-li entrega de material quirúrgic i per gestionar que accepti ser el centre de referència dels possibles pacients del SIAS de la Boca Costa de Sololá. El 23 de juliol ja es van portar dos casos quirúrgics que van ser acceptats sense posar cap impediment.