El sopar és a quarts de deu al Restaurant Bare-Nostrum, al capdamunt de la Riera a mà esquerra. La política convidada és la Maria Rosa Zaragoza (candidata a l'alcaldia pel Partit Popular), l'Enric Sierra (periodista i analista polític), en Rafa Muñoz (en funcions de fotògraf) i qui escriu aquesta petita crònica. En Pepón, en Naranjo i en Fèlix un dia van associar-se i avui el negoci els fuciona de maravella. L'enhorabona!

De seguida entrem en matèria, segons diu la candidata. No és persona de perdre el temps. D'entrada, mentre dura el pica-pica que ens han ofert (pop a la gallega, calamar a la romana, pernil d'Extremadura tallat molt prim, gustós perquè sí i unes llesques torrades i sucades amb tomàquet), la candidata i l'Enric fan una anàlisi política del moment arenyenc prou interessant d'escoltar. Ells parlen i jo escolto i menjo, que això és el que sé fer amb més professionalitat.

La veritat és que la Zaragoza menja com un ocellet. M'atreviria a assegurar que es treu la gana fumant. Encara no ha apagat un cigarret que ja n'ha encés un altre. És una màquina de fer fum.

Bé, de segon -i doncs de plat fort- ens porten uns entrecots de festa major. Van revestits d'una samfàina feta suc i els acompanyen unes patatones que ben untades amb oli es deixen menjar la mar de bé.

La Maria Rosa respon les mil i una preguntes que se li formulen. Ens diu que l'actual alcalde passarà a la història arenyenca com el pitjor que ha conegut el poble d'ençà de l'existència de la democràcia. També ens explica que si els socialistes i els republicans sumessin suficientment deixarien a l'estacada en Vicenç Martí, que els ha resultat una persona incòmoda durant aquesta legislatura. Ens diu, també -i sembla molt sincera en fer-ho- que no li agraden gens ni mica les majories absolutes, ni tan sols la que disfruta el seu partit en aquesta legislatura al Congrés de Diputats de Madrid. Per cert, si parlem del Congrés, la noia de Can Zaragoza està molt il·lusionada pensant que d'aquí a no res serà diputada i ocuparà la vacant que de ben segur deixarà el ministre Piqué ara quan plegui per dedicar-se plenament a la política catalana. Piqué serà el candidat a la presidència de la Generalitat pel Partit Popular. Diu que Arenys de Mar en pot sortir especialment beneficiat d'aquesta experiència. Encara ens diu que les seves prioritats són les d'arreglar els carrers i no pas deixar els estalvis al Teatre Principal. Diu que això és començar la casa per la teulada.

Arribats en aquest punt imposo la meva autoritat i la faig callar. Li dic amb bones paraules que si només garla no menjarà res i si alguna cosa acaba menjant serà més fred que el gel. I quina no és la meva sorpresa quan en comptes d'agafar la forquilla i el ganivet, el que fa la mossa és encendre's una nova cigarreta! Aquesta noia no té remei! És un cas com un cabàs!

Tots deixem el plat net, escurem el suc fins a l'última possibilitat i la nostra convidada es deixa mig entrecot al plat i s'escusa davant del cambrer dient-li que ella menja poc i sobretot a l'hora de sopar.

En el moment de les postres -uns gelats industrials- s'apaguen els llums. Ja tornen les restriccions? Què passa? ens preguntem tots els entaulats. Aviat tenim resposta. És l'aniversari d'algú de la taula veïna i li han fet bufar l'espelma de rigor. Anècdota simpàtica. Però la Maria Rosa torna a la càrrega i ens diu que aquest ha estat un govern d'opereta, un govern que només ha actuat cara a la galeria. Defensa a capa i espasa les associacions veinals i es mostra preocupada pels problemes que envolten l'Escola Cassà. Es queixa del tracte que ha rebut de l'equip de govern. Sovint es pregunta, on és la llibertat d'expressió en aquest poble? I finalment ens diu -no sé si s'ho acaba de creure- que la guerra d'Irac no els passarà factura i per tant no els ha d'afectar gens ni mica en aquestes eleccions.

   

A l'hora del cafè tots el rebugem i argumentem que a la nit no ens convé (qüestions d'insomni) però la Maria Rosa Zaragoza en vol ser l'excepció -i em sembla molt bé- i demana un tallat. Ens diu, a cau d'orella, que prendre's un tallat tot fumant-se una cigarreta és un dels petits plaers de la vida. Jo no l'acompanyo perquè ara no fumo, però l'entenc perquè sóc un exfumador.

Un cop al carrer, i mentre ens acomiadem protocolàriament, salta la Maria Rosa i ens etziba l'última frase de la nit: i si fem una petita passejada per fumar la darrera cigarreta del dia? Déu n'hi dó! No us sembla.


Maria Rosa ZARAGOZA i JUNCÀ
pel Partit Popular de Catalunya [web]
38 anys i mare d'un fill. Llicenciada en Dret. Oficial de Registre, treballa a l'oficina del Registre de la Propietat d'Arenys de Mar. Va entrar en política al 1998, número 2 de les llistes del PP en les eleccions municipals de l'any següent. És portaveu del partit i regidora a l'Ajuntament d'Arenys i també membre de la Junta Comarcal. Ha participat en llocs destacats en les últimes eleccions al Parlament de Catalunya i a les Generals de l'Estat, en què va estar a punt de ser diputada..

"Si la gent està enfadada per la guerra que castigui l'Aznar a les generals"
"Ponsarnau ha estat el pitjor alcalde d'Arenys de la democràcia"

Rosa Zaragoza, candidata a l'alcaldia d'Arenys de Mar pel PP, assegura que als populars els "convé" que l'alcaldable de CiU, Miquel Rubirola, guanyi les eleccions. A més, afirma: "No tenim cap més alternativa". Zaragoza ho argumenta en el fet que ERC ja s'ha manifestat contrària a pactar amb el PP, troba "incoherent" un acord entre CiU, ICV i PP, i no veu que es pugui tornar a donar un pacte PSC-PP com en la legislatura 1991-1995. Així que "la gent ja associa el pacte CiU-PP". La candidata popular creu que "a Arenys s'han consolidat dos blocs polítics, de dreta i d'esquerra" i considera que això "és dolent".

Davant la possibilitat que CiU pugui arribar a un pacte amb ERC, Zaragoza és rotunda: "No és possible perquè ni es parlen i, a més, CiU no ens trairà". També està convençuda que si PSC i ERC treuen suficients regidors per formar govern, deixaran fora a ICV. "En Vicenç Martí els fa nosa perquè ha estat la falca, ha sigut l'eix central de l'Ajuntament". I afegeix que mentre Santi Fontbona era l'alcalde, "com a més veterà, controlava la situació, però els últims dos anys, amb ERC a l'alcaldia, ha manat ICV".

Zaragoza és especialment dura amb la gestió d'ERC a l'alcaldia. "La gent s'esperava més. A en Ponsarnau li ha faltat experiència. Ha estat alcalde sense estar preparat per ser-ho. Ni ha escoltat, ni ha dit la veritat perquè inventa el que no sap. Ha estat el pitjor alcalde de la democràcia a Arenys". I continua: "Ponsarnau hagués estat un excel·lent alcalde els anys 40, passejant i saludant, però ara els alcaldes han de ser gestors". I sentencia: "Un novell no pot ser alcalde".

La porra electoral de l'alcaldable del PP (CiU 7, PSC 5, ERC 2, PP 2, ICV 1) contempla el manteniment dels dos regidors de què disposen ara els populars. "Igual que passa amb ICV, tenim un vot fidel i incondicional, tot i que nosaltres tenim un electorat més gran d'edat", comenta. La repercussió electoral de la guerra li preocupa "tot i que els que han sortit al carrer a manifestar-se no són potencialment votants del PP". Afegeix: "Entenc que la gent estigui enfadada amb el PP per la guerra però, en tot cas, que castiguin a l'Aznar a les eleccions generals". No obstant, confessa que el debat sobre la guerra ha estat el fet més difícil que s'ha trobat i subratlla la llibertat que el partit li va donar per votar a favor en la moció contra la guerra. Avisa, però: "Hem sento còmoda al partit, però el dia que el PP em tanqui la porta a aquesta llibertat, la tancaré i no la tornaré a obrir mai més". També es queixa de la intolerància dels qui realitzen atacs als locals electorals del PP, els arrenquen els cartells o els increpen.

Respecte a Santi Herce, el seu company de grup i número 2 de la seva candidatura, diu que es complementen bé: "Ell porta la part popular i jo la tècnica". Admet que a vegades els seus comentaris espontanis l'han posat contra les cordes però afirma: "Tots hauríem de dir les coses que pensem, com ell". I sosté que no s'hagués presentat de candidata si Herce no hagués anat de número dos.

El balanç de la legislatura que fa Zaragoza és negatiu. "S'han promès moltes coses que no s'han fet", afirma. Considera que el govern ha desaprofitat la possibilitat de treure més rendiment de les administracions superiors i li sap greu que no l'hagin utilitzat més per demanar ajut al Govern central en temes com el passeig marítim i la rotonda de la Muvisa.
Esmenta el problema de l'aigua com un dels més greus i, igual que en la crisi de l'Escola Cassà, acusa el govern d'haver enganyat la gent i no haver afrontat amb valentia la situació. A més, en el cas del Cassà, es pregunta: "per què s'havia de tapar un frau i una mala gestió?".

Assegura que el Teatre Principal no és una prioritat per Arenys i que els diners que allà s'hi han invertit els gastaria en arreglar carrers, "perquè cultura també és arreglar el casc antic del poble". Posa com a exemple aquesta inversió per dir que el govern actual ha actuat "de forma clientelar i de cara a la galeria".
En matèria urbanística, indica que "ICV ha enganyat al seu electorat, fent malbé els rials i construint a dojo no se sap ben bé a canvi de què". Es pregunta si només hi una empresa constructora al poble i dubta que l'operació de la Torre dels Encantats tingui només com a objectiu aconseguir aquell indret per al poble, recordant que en la negociació s'ha inclòs l'ampliació de la urbanització del Canyadell. Sobre això diu: "No he entès mai com la Generalitat va aprovar el C
anyadell".

És crítica amb l'organització de l'Ajuntament i diu que cal posar-hi ordre entre els funcionaris, alguns dels quals "passen més temps comprant al mercat", i també en la relació dels polítics amb el secretari municipal: "Ningú li ha parat els peus. Fa el que vol".

Sobre el seu pròxim nomenament com a diputada al Congrés de Madrid, diu que només tindrà uns mesos per treballar però que s'ha fixat com a objectiu iniciar els tràmits per fer la variant de la B-511 i el passeig marítim. Quan sigui diputada no deixarà l'Ajuntament, però sí la seva feina professional.

Preguntada sobre què faria diferent si els temps tornés enrere, contesta: "Faria diferent la riera. L'hagués començat per baix i no per dalt, i no hagués tret la carretera d'on era, al lateral". Com a millor cosa que ha fet el govern actual, afirma: "Aconseguir la vivenda social i posar en marxa la revisió del Pla General d'Urbanisme". Afirma que el primer que faria si fos alcaldessa seria netejar el poble i arreglar els carrers.
Finalment, se li demana que qualifiqui amb un adjectiu als altres candidats i respon: Joaquim Ponsarnau "Fum"; Santi Fontbona "Bona fe"; Vicenç Martí "Oportunista"; Miquel Rubirola "Matemàtic"... i Rosa Zaragoza "Sincera".


Horari: de 13h a 16h i de 20h a 24h.
Obert tots els dies.
No fan vacances
Preu mig: 7-12€

Us recomanem:
Entrecot a l'estil Bare
cuiner: Javier Calvo