HISTORIA DELS 20 ANYS A PARTIR DE LES DIRECTORES

Capítol 1. L'escola de pedagogia del pare Irineu Segarra
Capítol 2. Per molts anys
Capítol 3.
"Quins mèrits?"

1984-2004. 20 ANYS D'ESCOLA DE MÚSICA

Suite d'etapes

1a etapa. Preludi

1983. L'escola de música posa en marxa el primer curset d'iniciació a la música i una escola taller. Aquestes primeres activitats, dirigides a adults i joves, aconsegueixen un bon nombre de matriculats.

2a etapa. Obertura

1984. El casal de joventut Seràfica acull el primer curs d'escola de música. Disposa de tres aules i s'hi imparteix llenguatge d'adults, llenguatge infantil, piano, cant, guitarra, flauta travessera i clarinet. El centre inicia la seva tasca amb el convenciment que s'omplirà un buit cultural important: l'educació musical.

3a etapa. Allegro agitato

1986. L'escola es trasllada a Can Juncosa, on estarà durant cinc anys, tot i que les condicions no són gaire bones. S'amplia l'oferta d'estudis amb violí, viola i violoncel. La directora és Teresa Feliu i el gerent i president és Xavier Febrer. Es consolida el Claustre de professors, la Junta directiva i el consell escolar.

4a etapa. Allegro andante grave

1990. Ha de deixar Can Juncosa perquè s'inicien les obres de la Biblioteca i s'instal·la al Casal Parroquial. Tot i la manca de recursos, aconsegueix fer funcionar una escola que ja té més de 150 alumnes. La precarietat de l'espai i de la situació laboral dels professors fan passar una etapa crítica i difícil. Malgrat tot, el calendari anual és ple d'activitats i l'escola creix pedagògicament. Durant aquesta etapa, es manté un ferm lligam amb l'escola de Pedagogia del pare I. Segarra.
1991. L'escola viatja a Mallorca.
1992. Canvi de presidència: Joan Soler, substitueix a Xavier Febrer i Margarida Barbal s'estrena com a directora.
1994. Celebració del 10è aniversari.

5a etapa. Canvi de tempo

1996. Canvi de direcció, que assumeix Rosa M. Campasol. L'escola participa al festival de Joves Europeus i acull a una escola hongaresa. S'anuncia l'estrena d'una nova seu a l'edifici del Calisay.
Gener de 1998. S'inicia un llarg camí de negociacions amb el municipi, que finalment arriben a bon port. L'escola segueix plenament tot el procés d'adequació del nou local i les relacions amb l'arquitecte Massimo Cova, qui dissenya l'escola, són molt bones. L'escola consolida ja els 200 alumnes.

6a etapa. Allegro con fuoco

1999. L'escola estrena el local del Calisay i passa a ser municipal. Des de la seva ubicació al Calisay, el centre rep el nom de l'il·lustre pianista arenyenc Carles G. Vidiella (Arenys de Mar, 1856-Barcelona, 1915). Vidiella representa juntament amb Enric Granados i Joaquim Malalts el cim del pianisme català a finals del segle XIX i principi del segle XX. La seva trajectòria artística i el seu mestratge així ho avalen.

Coincidint amb aquesta nova etapa, l'escola adequa la seva programació a la nova llei LOGSE i es produeix un nou canvi en la presidència. Sixte Ruiz és el nou president i com a nou gerent hi ha Francesc Carceller. Sota la direcció de Margarida Barbal i Jordi Guri, l'escola enregistra un CD de cançó tradicional, harmonitzada per J.C. Martínez.

2000. Canvi de direcció: Blanca Soler pren el relleu a Rosa M. Campasol.
Maig de 2002. L'escola ha estat sempre membre del secretariat de corals infantils de Catalunya (SCIC) i ha participat a totes les trobades, generals i comarcals. Per motius de planificació d'activitats el Claustre decideix donar-se de baixa.

2004. Celebració del 20è aniversari de l'Escola Municipal de Música Carles G. Vidiella d'Arenys de Ma

 

HISTORIA DELS 20 ANYS A PARTIR DE LES DIRECTORES

Capítol 1. L'escola de pedagogia del pare Irineu Segarra
Capítol 2. Per molts anys
Capítol 3.
"Quins mèrits?"

 

Capítol 1. L'escola de pedagogia del pare Ireneu Segarra

M'agradaria explicar sense estendrem, cosa difícil, la importància que l'Escola de Pedagogia ha tingut en aquesta llarga i díficil etapa de la creació de les escoles de música (1980-2000) sobretot perquè la nostra ha recollit molts fruits d'aquest fet rellevant que hem viscut plenament, i que avui, en el nostre 20è aniversari, vull destacar.
L'escola de pedagogia amb el pare Ireneu, i al seu costat tot un gran equip de músics interessats per l'ensenyament, la cultura i d'altres aspectes polítics i històrics, va ser en el seu moment una llum màgica marcant un nou camí en aquest món fins a les hores arcaic, rònec i molt sovint mediocre, amb algunes excepcions!!!
L'equip de professors de l'escola eren músics d'una qualitat humana extraordinària, formats molts d'ells a diferents ciutats d'Europa. I per fi a Catalunya, i amb català!, es podia parlar de música de veritat i crear un col·lectiu de pedagogs amb un projecte comú: la música s'ha de viure...
Recordo amb entusiasme haver gaudit plegats d'un viatge a Hongria (situeu-la 15 anys enrera) aprenent en directe dels nens i nenes cantant amb el seu cor, a l'escola, a l'església, a les places, veure amb quina quotidianitat aquests infants tocaven els instruments, les bandes, orquestres, ….també gent de totes les edats.
Aquestes i altres vivències són les que varen fer que l'escola de pedagogia reunís durant més de 15 anys a músics que volíem dedicar-nos a ensenyar però que mai ningú ens havia ensenyat com fer-ho!!!
Els alumnes de l'escola de pedagogia érem tots aquells que engegàvem projectes d'escola amb tot l'entusiasme i la energia que rebíem. Ens trobàvem a la seu de Manresa des de punts tant llunyans com Berga, la Sénia, Ripoll, Maresme, Palafrugell, Vic, Girona...
Membres de l'escola són avui, directors de conservatoris actius professionalment en la vida concertística, assessors del departament d' Ensenyament.
Quan el pla educatiu Logse, arriba a les escoles de Música, a totes les nostres ja feia més de 10 anys que teníem aquesta ordenació acadèmica que la nova llei dicta com a "nova", elaborada amb el projecte educatiu del centre.

Blanca Soler

 

Capítol 2. Per molts anys

Fa 20 anys un grup de persones d'Arenys de Mar va tenir la idea d'organitzar concerts pel poble i cursos d' adults per anar-hi incorporant també alumnes petits. Com que la idea tirava endavant aviat es varen necessitar més professors. Al començar el curs 1986/87, les persones que formàvem ja part d'aquest grup ens vàrem plantejar de buscar una estructura a l'escola de música. Què volia dir això? doncs que els professors que en forméssim part no anéssim a donar cadascú la seva classe particular sinó que fos un treball de conjunt, tenint clar quins objectius volíem assolir entre tots. Per aconseguir això calia organitzar-nos.
Cada etapa és diferent i té les seves coses. Recordo la il·lusió que hi posàvem a l'hora d'anar a parlar amb les escoles de música d'arreu del país preguntant i assessorant-nos de com podíem començar seriosament el que seria l'Escola de Música d'Arenys. I recordo especialment una reunió en el local de Can Juncosa (on hi he passat els constipats més forts de la meva vida) en la qual, entre d'altres, hi era present en Joan Casals, director aleshores del Conservatori de Montserrat, i el batlle del poble, Ignasi Moreno. En Joan ens va dir: "el primer que heu d'aconseguir és un local amb condicions". Bé, això ja sabeu que ha trigat una mica, però finalment s'ha aconseguit. Després, al juny del 1990 amb l'autorització de l'escola pel Departament de la Generalitat, vàrem ser ja una realitat.
Des de llavors fins ara podem felicitar-nos del camí que s'ha fet i d'on s'ha arribat al cap de 20 anys. És important començar projectes però encara ho és més saber-los mantenir. Això ha estat gràcies a l'esforç de moltes persones que han cregut en aquella idea inicial i que han recolzat sempre l'escola. A tots ells moltes gràcies i per molts 20 anys!

Teresa Feliu i Canaleta
Direcció des del curs 1986/87 fins el 1991/92
Arenys de Mar, 13 de març de 2004

 

Capítol 3. "Quins mèrits?"

El 20è aniversari de l'EMA és una bona ocasió per a parlar de mèrits. Em falta espai per a fer recompte de tots o fins i tot dels més importants. En senyalaré un parell dels més significatius.
Les fundadores, ex-professors i molts dels mestres actuals de l'EMA vàrem fer els estudis musicals a les dècades dels 70 i dels 80. En aquell moment en els conservatoris s'aprenia -amb més o menys fortuna- a tocar un instrument. Dins d'aquesta tradició, els nens i nenes que volien estudiar música, o bé rebien classes particulars d'un mestre de solfeig i d'instrument o bé assistien a un dels pocs conservatoris professionals o superiors que hi havia a Catalunya.
Com s'entén que una generació de joves músics sense coneixements de pedagogia musical sentís la necessitat de canviar el panorama musical i decidís que s'havia de renovar per la base? L'estímul d'aquest ideal artístic i social va provocar que molts de nosaltres haguem invertit una llarga restellera d'anys a formar-nos en aquesta vessant que no constava en els currículums dels estudis oficials. Aquest és el mèrit: no conformar-se a traspassar els coneixements adquirits sinó transformar-se per a poder-los traspassar d'una altra manera, per a poder comunicar la vivència de la música amb metodologies, finalitats i eines noves. En aquest sentit l'EMA és fruit de la voluntat, l'estudi, la il·lusió, la dedicació i la creativitat d'uns mestres que han contribuït a capgirar el panorama musical del país.
L'altre mèrit el podríem anomenar "l'art del malabarisme o com satisfer tothom". L'Escola de música ha fet mans i mànegues per a que tothom pugui aprendre música a la seva mida; per a donar una formació bàsica que complementa i en molts casos supleix el que s'hauria d'aprendre a l'escola de primària i alhora tibar i aconseguir que aquells alumnes amb prou capacitat i ganes puguin accedir als darrers cursos del nivell mitjà i al superior. Tota una lliçó de generositat i de professionalitat.


Margarida Barbal