» Inici

» Darreres notícies

» Fotografies

» Creixement de la xarxa

» Què és una xarxa sense fils? «

 


 
» Què és una xarxa sense fils?

- Els protagonistes
-
Què necessito per a conectar-me
- Quins objectius té 'sensefils.arensy.Org?
- Quin cost pot tenir l'accés a aquesta xarxa?
- Es veritat que tindré internet gratis?
- La xarxa de xarxes 'sense fils'
- Com funciona tècnicament 'sensefils.arenys.org'?

Els protagonistes


Què necessito per a conectar-me?

El més habitual és que sigueu usuaris d'un PC, i que el tingueu instal·lat a la vostra habitació o estudi. En aquest cas, la solució que creiem que serà més viable i econòmica serà que us conecteu a través de les 'petites antenetes', un dispositiu amb un conector USB, port que avui dia tenen tots els ordinadors. El tamany d'aquestes antenes és de 10cm. x 13cm. El seu preu està al voltant dels 150 euros.

Caldrà que tinguin visió directe amb el node més proper a casa vostre. Això pot resultar més difícil. Aleshores potser us caldrà moure l'antena fins al lloc on trobeu cobertura. Per això podeu instal·lar un cable d'USB de fins a 25 metres. Una solució podria ser penjar les 'antenetes' a la teulada cobertes amb un "taperware", per preservar-les del vent, sol, pluja i humitat. Un cable de 10m. us pot costar un 15 euros.

Una altra solució seria instal.lar-vos una petita antena directiva. O sigui una antena amb més guany i que capti les ones del node principal. Aquestes antenes poden estar a l'exterior i el seu cost està al voltant dels 75 euros. Després caldria fer una petita conexió amb la tarja que porta el dispositiu d'antenes USB.


Antena USB per a conectar al PC
Port (entrada) USB de l'ordinador i connector USB de les antenes Model d'antena direccional

Quins objectius té 'sensefils.arensy.Org?

El nostre objectiu és que la comunitat d'arenyautes es pugui gestionar amb una xarxa pròpia, que no demani l'ús de cap línia telefònica per aquest fi.

Això a la pràctica significa que tots els puntets que es veuen en el plànol de la xarxa es podrien intercanviar informació sense necessitat de conectar-se per una operadora de telefonia fixa.

Però què vol dir 'intercanvia informació'?:

- enviar imatges, música, missatges.... en definitiva, qualsevol arxiu del vostre ordinador a altres ordinadors, sense preocupar-vos pel seu tamany, a una gran velocitat.
- realitzar videoconferències.
- jugar en linea.

I a partir del servidor que volem instal·lar,

- accedir a tots els continguts d'Arenys.
- accedir a continguts creats expressament per a la comunitat 'sensefils', com poden ser reportatges amb fotografies amb format més gran, videos, conferències...
- ràdio (i televisió) a la carta.
- ... i altres serveis.

Quin cost pot tenir l'accés a aquesta xarxa?
Encara estem estudiant diferents fórmules i solucions tècniques, però creiem que amb uns 150 euros podeu tenir els aparells per a conectar-vos. Més endavant potser caldrà pagar una quota d'uns 15 euros per ser membre d'Arenys.Org i accedir a part dels serveis de la xarxa.

Es veritat que tindré internet gratis?
En aquests moments estudiem quina és la fòrmula legal per a poder oferir el servei d'internet a tots els socis d'Arenys.Org. Tan bon punt tinguem alguna resposta concreta la publicarem en aquest espai.

La xarxa de xarxes 'sense fils'
Internet és una xarxa de xarxes que abasta gairebé tot el món. Nosaltres potser estem participant en el naixement d'una nova xarxa, paral·lela o integrada a la internet que avui coneixem. De moment no estem sols. Hi ha comunitats que treballen a Calella, Pineda, Tordera, Mataró, Barcelona, Campins i altres indrets del nostre país. Tots es trobem, més o menys, com nosaltres. Un cop arranquem tots, el següent pas serà enllaçar les diferents xarxes sense fils. Així, potser en un futur proper ens podrem posar en contacte amb algú que es trobi a Barcelona, mitjançant la tecnologia 'sense fils'. O accedir als continguts de la comunitat de Pineda.

Com funciona tècnicament 'sensefils.arenys.org'?
Sensefils.arenys.org és una xarxa d'ordinadors que comparteixen aquesta xarxa mitjançant ones de ràdio. Si fins ara els ordinadors d'una mateixa xarxa local s'enllaçaven mitjançant cables coaxials, ara els substituim per unes petites antenes, o targes, que es troben a partir d'ones de ràdio molt semblants a les que emet un microones.

Fins ara se les coneix, potser incorrectament, com a 'wireless', 'inalámbricas' o 'wi-fi'. Nosaltres hem intentat evitar cap paraula que arribi d'altres llengües, si es pot dir en català. Per això nosaltres definim com a 'sense fils' a aquesta xarxa que utilitza dispositius basats en els estàndards 802.11b.

L'estàndard 802.11b treballa a la freqüència dels 2.4 GHz. i poden oferir una taxa de transferència màxima teórica de, fins al moment, 22 Mbps.

Tots els usuaris d'una zona s'enllacen entre sí mitjançant un 'punt d'accés'. Aquest dispositiu està format per una antena omnidireccional (que irradia cap a totes direccions) i un aparell semblant a un hub. Tots els usuaris han de tenir visió directe amb aquesta antena. La missió del 'punt d'accés' és la d'enllaçar els diferents usuaris, com si fos un repetidor de telefonia mòbil, i també s'encarrega de gestionar el transit de la xarxa.