L'ONGD ARENYS SOLIDARI
ha endegat nous projectes de solidaritat amb Gàmbia. Us convidem a visitar la seva web i conèixer els seus projectes. No dubteu a fer-vos soci!
 
La plataforma Salvem la Tordera continua treballant des de pàgina que va crear a finals d'estiu per tal de denunciar la manca d'aigua al riu Tordera, l'abús en el consum de les aigües que se'n fa per part de molts usuaris, la contaminació i salinització de l'aqüífer i la falta d'adopció de solucions per part de les administracions competents, i que afecta de manera directa als pagesos de la conca.

FLORA D'ARENYS AMENAÇADA
El passat 25 d'octubre del 2001 sortia una entrevista al diari "El Punt", del nostre conciutadà i ornitòleg Enric Badosa, on reivindicava el dret a poder gaudir del cant dels ocells, dins la nostra estimada comarca maresmenca i la possibilitat de planificar el territori respectant al màxim indrets ornitològicament importants, tant per la quantitat d'ocells, com per les seves peculiaritats, etc.

Doncs bé, el mateix raonament el podríem traslladar ver la flora, car hem de saber que Arenys de Mar amaga algunes rareses florístiques; una d'elles és el violer (MATTHIOLA INCANA ssp. INCANA, de la família de les crucíferes), una herba perenne (normalment) d'uns 20-60cm d'alçada, de fulles enteres habitualment concentrades cap a la part superior de la tija, deixant un seguit de cicatrius foliars a la seva base. I flors, grandetes i color violaci (les arenyenques) agrupades al capdamunt de la tija.

La planta florida té un port ben bell, fet que explica el seu aprofitament en jardineria.

I aquesta raresa florística, només localitzada en uns pocs enclavaments dins els Països Catalans (veure mapa de distribució), molt probablement està amenaçada per la imminent construcció del passeig marítim d'Arenys de Mar fins a Caldetes, doncs és allí i només allí on la trobarem.

I perquè no es podria fer un passeig marítim, on es deixessin els últims mestres de la franja costanera, mai envaïda pels banyistes, sense tocar, intentant recuperar la vegetació litoral i alhora recuperar la fauna ornitològica desapareguda degut a la destrucció del seu hàbitat? I Arenys de Mar destacaria per la seva sensibilitat envers el patrimoni natural.

Tan de bo aquest projecte de passeig incorpori aquest pensament!


Text i fotografies: Carme Buxalleu Serras, Llicenciada en biologia

ARENYS.ORG / VilaWeb-Arenys 1996-2002© AMPLE 24 Sccl i els seus respectius autors