La vinculació dels nostres pobles amb el mar és innegable. Sovint, el progrés, ens porta a donar l'esquena a aquest entorn ric i interessant des de molts aspectes. Arenys.Org dedica aquest espai a les 'històries de mar', un espai que vol abarcar des de records d'infantesa relacionats amb el mar, a històries de pescadors, personatges populars, arts de pesca arribant a tractar temes de biologia o ecologia marina. Aquests són els capítols que ja hem publicat:


'Els pins dels boscos d'Arenys i les galeres reials' La jove historiadora arenyenca Montse Rodríguez Fita ens explica com a principis del segle XVI dues galeres van ser fabricades amb fusta procedent dels boscos d'Arenys.
publicat el 29 d'abril del 2002

Un arenyenc víctima dels corsaris al s.XVI
La jove historiadora arenyenca Montse Rodríguez Fita ens explica com a finals del s.XVI un veí del poble va ser víctima d'uns corsaris que li van prendre la seva nau.
publicat el 22 de març del 2002

'Les plantes de la vegetació litoral arenyenca' La biologa arenyenca Carme Buxalleu Serras ens presenta un interessant article que, a part de descobrir-nos d'una manera senzilla quines són les espècies vegetals autòctones que podem trobar al nostre litoral, ens fa reflexionar sobre quin respecte tenim vers aquestes.
publicat l'25 de gener del 2002
actualitzat l'1 de febrer del 2002

Els otòlits: un registre de la vida dels peixos CLARA COLL i FRANCINA SINTAS
Enregistrament de la conferència on aquestes joves investigadores ens expliquen el treball que han portat a terme amb els otòlits dels peixos de la piscifactoria d'Arenys de Mar i que ha merescut el Premi especial del certamen europeu de Jóvenes Investigadores celebrat a Noruega.
publicat l'1 de desembre del 2001

120 Petxines trobades a les platges d'Arenys JOSEP CORNEY i COLOMER
Al llarg dels anys, Josep Corney ha recollit milers de petxines en les nostres platges. Un cop classificades Corney ha pogut diferènciar 120 espècies que anirà presentant setmana a setmana en aquest espai.
publicat el 24 d'octubre del 2001

- La'petxina lluent' - Callista chione (publicat el 7 de novembre del 2001)
- La'petxina de pelegrí' - Pecten jacobeus (publicat el 29 de novembre del 2001)
- La 'tellerina' - Donax trunculus (publicat el 9 de desembre del 2001)
- L''escopinya punxenca' - Acanthocardia aculeata (publicat l'11 de gener del 2002)
- El 'peu de Cabrit' - Arca Noae (publicat l'1 de febrer del 2002)
- La 'petxina variada' - Chlamys varia (publicat el 22 de febrer del 2002)
- 'L'arca barbuda' - Barbatia barbata (publicat el 22 de març del 2002)
- La 'venus casina' - Circomphalus casinus (publicat el 29 d'abril del 2002)

Vè Concurs de Fotografia Submarina Club de Pesca Mar Sport
Les 23 fotografies que es van presentar al Vè Concurs de Fotografia Submarina realitzades durant la immersió del dia 15 de juliol de 2001.
publicat el 28 de juliol del 2001

'Arts de platja' MANEL TEODORO i SADURNÍ
Aquest és el primer capítol d'una sèrie de reculls sobre els diferents arts de pesca que es poden trobar al nostre litoral. Les diferents tècniques que s'agrupen sota la denominació 'arts de platja', avui dia en desús, havien estat força populars a la nostra costa abans del 1920. El treball es complementa amb fotografies i gravats de l'época, i amb una crònica de la 'tirada a l'art' que es celebra dos cops a l'any a Lloret.

publicat el 18 de juny del 2001

La bomba d'Arenys Arenys.Org (1997)
El 20 de juliol de 1997 equips d’artificiers i submarinistes de la Guàrdia Civil treien dues bombes davant del Port que uns submarinistes arenyencs havien trobat durant la Festa Major. 'La Web d'Arenys' (ara Arenys.Org) va seguir d'aprop la notícia al llarg d'aquelles setmanes. De tot plegat en va sortir la següent crònica que mica en mica ha anat quedant en l'oblit.
publicat el 21 de maig del 2001

'A l'encesa' H. NADAL i MALLOL (1918)
'A l'Encesa' és el títol d'una de les històries que apareix dins del llibre Algues, proses salobres, que avui dia es troba a la Biblioteca Municipal del Port de la Selva. Aquest relat, testimoni fidel de temps passats, de lluita i ideals, va ser escrit per Hipòlit Nadal i Mallol (Port de la Selva, 1891 - Buenos Aires, 1978) a l'Argentina l'any 1918. El relat arriba gràcies a una de les seves netes, Anna Elisenda Nadal, argentina molt vinculada a Arenys gràcies a la llista de correu d'arenyautes.

publicat el 3 de maig del 2001

tornar a portada