CELRAS ES FA CÀRREC DE LA XARXA SENSE FILS D'ARENYS DE MAR

L'empresa Maxen Technologies, coneguda amb el nom comercial de Celras, es fa càrrec des de l'1 de gener de 2008 de tota la gestió i l'administració de la xarxa de banda ampla sense fils d'Arenys de Mar. Arenys.Org i Maxen han arribat a un acord que facilita l'adaptació de la xarxa arenyenca als requisits de la legislació de telecomunicacions i el compromís de seguir millorant els servei i la qualitat d'accés que dóna la xarxa sense fils arenyenca.

La bona entesa entre Arenys.Org i Maxen es remunta a inicis de l'any 2006 quan Celras va assumir els serveis de gestió de la xarxa i el suport i atenció als usuaris. Maxen també va iniciar, a mitjan de 2007, la migració de la xarxa d'Arenys de Mar a les freqüències de 5GHz i la implantació d'equipaments preWimax, primer a les troncals i posteriorment fins a casa dels usuaris. Aquestes millores tecnològiques han permès millorar i assegurar la qualitat del servei i l'estabilitat de la xarxa. Actualment totes les noves instal·lacions es fan amb equipaments a 5GHz de Mikrotik.

L'acord entre Arenys.Org i Maxen preveu que l'empresa de telecomunicacions assumeixi tots els serveis de la xarxa i es responsabilitzi del seu creixement, actualització i futures inversions. Més enllà de l'àmbit estrictament tecnològic, Arenys.Org i Maxen-Celras col·laboraran en la difusió de les TIC i la Societat de la Informació als municipis d'Arenys de Mar i Arenys de Munt. En aquest sentit tots els usuaris de Celras seran “amics/amigues d'Arenys.Org” i podran gaudir de forma preferencial d'ofertes de formació i comercials. Celras es fa càrrec de la quota de col·laboració a Arenys.Org dels seus usuaris amb la quota de connexió mensual.

Arenys.Org va començar les primeres proves de xarxa wi-fi comunitària l'any 2002 i va ser una de les primeres xarxes que van funcionar a Catalunya. Des d'aleshores, tota la xarxa ha anat creixent en nombre d'usuaris i evolucionat a nivell tecnològic. Entre les experiències notables hi ha el projecte “Internet a la fresca” que ha donat accés a Internet en espai públics durant les temporades d'estiu. Aquestes experiència ha comptat amb el suport de l'Ajuntament d'Arenys de Mar i es previst que pugi repetir-se en properes temporades.

Maxen, a través de la seva marca Celras, dóna servei d'accés a Internet sense fils als municipis veïns d'Arenys de Munt, Sant Iscle i Sant Vicenç de Montalt. La seva xarxa també arriba dalt de Collsacreu  des d'on té una amplia cobertura de nuclis disseminats i algunes zones de Vallgorguina, sempre que tinguin visió amb Collsacreu. L'oferta de serveis de Celras per accedir a Internet és àmplia, a partir de 15 euros/mensuals, i amb diverses possibilitats d'ample de banda i altres serveis afegits com la telefonia IP.

Tota la informació detallada el servei i la seva cobertura es pot trobar a: www.celras.net

Celras-MAxen Tech.

»  EL SENSEFILS (wi-fi) ES PASSA ALS 5GHz

D'acord amb la línia de constant millora de la xarxa sense fils d'Arenys.Org aquest estiu s'ha fet una important innovació tecnològica que ha de millorar l'estabilitat del servei. La popularització de la tecnologia wi-fi (2.4GHz) ha incrementat molt el soroll en aquesta banda de l'espectre radioelèctric. Aquest problema es generalitzat en tot el nucli urbà i fa que les emissions wi-fi fora d'un mateix edifici sigui força més difícils que als inicis i pateixin un seguit  d'interferències, a vegades ocasionals. Aquest 'soroll' afecta als serveis de la xarxa que en alguns moments pot aribar a deixar fora de servei alguns usuaris.  L'única solució possible per garantir una xarxa que arribi a tot el nucli urbà i més enllà és anar a una altra banda lliure de freqüències, en aquest cas a 5GHz.

Les darreres setmanes, Maxen-Celras, l'empresa que dona suport tecnològic a Arenys.Org, ja ha fet amb èxit la migració a 5GHz de la xarxa troncal de la xarxa sense fils. El proper pas és oferir que els usuaris puguin connectar-se directament per aquestes freqüències, per poder-ho aconseguir a un preu econòmic Maxen està desenvolupant un kit de client a 5GHz a partir de tecnologia Mikrotik. Aquesta millora de la xarxa permet encarar amb millor garantia i qualitat de servei una nova edició del projecte 'Internet a la Freca' que durant tot l'estiu oferirà accés obert a Internet en algunes zones públiques d'Arenys de Mar (La Riera, el passeig de Mar i la platja).

RECULL DE LES PRINCIPALS INFORMACIONS RELACIONADES AMB 'SENSEFILS ARENYS'
(algunes de les informacions tècniques són, actualment, obsoletes)

anys 2005/2007:

» Internet a la fresca! és una proposta de l'Ajuntament d'Arenys de Mar i Arenys.Org per promoure l'ús d'Internet entre els veïns i visitants d'Arenys de Mar. Des d'aquest mes de juny les terrasses de la Riera, el Passeig de Mar, el Rial de sa Clavella i les guinguetes de la Primera Platja d'Arenys d'Arenys de Mar tenen cobertura del servei wi-fi d'Arenys.Org i accés a Internet a través d'uns vals facilitats per la regidoria de Promoció Econòmica. Els vals els donaran els mateixos establiments als seus clients. Malgrat que per accedir a Internet es necessita un nom d'usuari i una paraula de pas, des de la pàgina de benvinguda es dóna accés obert als webs d'Arenys.Org, Vilaweb, els ajuntaments d'Arenys de Mar i Arenys de Munt i la Generalitat de Catalunya.

» Fotografies

6.- Via Vendrell...
una realitat
!

7.- Nou
Punt d'
Accés
més
fotografies

Sensefils.arenys participa activament al projecte 'la connexió'
[
veure les fotografies]

anys 2003/2004: 

» Xarxa i Llibertat!
II Jornada a l’entorn les comunitats digitals, les xarxes sensefils i el programari lliure
12 de juny de 2004
Sala Municipal d'Arenys de Munt (el Maresme)
Més informació

» 'Xarxa i Llibertat' reclama més suport als col·lectius de les xarxes i el programari lliures (14/04/2003)

Els col·lectius que treballen en els àmbits del programari lliure i les xarxes sensefils volen que l’Administració tingui en compte tot el treball i l’esforç que fan i que consideren que està poc reconegut. Una cinquantena de persones, vingudes de diferents punts de Catalunya, van participar a la jornada Xarxa i Llibertat que, organitzada per Arenys.Org, es va fer, dissabte al matí, a la Biblioteca d’Arenys. Les diferents intervencions dels ponents a les tres taules rodones van denunciar el poc reconeixement que l’Administració dona al treball dels col·lectius que treballen en diversos àmbits de la Societat del Coneixement. Les denúncies van coincidir que l’Administració, tant la Generalitat com el govern espanyol, només dóna sortida als projectes que pot promoure ella mateixa i no aprofita idees i treballs molt interessants que hi ha en marxa o que podrien portar-se a terme amb el seu suport. Els mestres es van queixar que el Departament d'Ensenyament només recolza les propostes que venen de l'Xtec o també es va criticar els milions que es van donar a Yahoo! per fer la versió catalana o a Microsoft per desenvolupar la plataforma del Cat365. En el marc de la jornada Xarxa i Llibertat es van presentar diversos projectes i idees interessants. Les comunitats sensefils van anunciar el projecte que volen portar a terme durant el mes de juny vinent. Intentarn fer una gran conexió entre diversos punts de Catalunya que enllaçi gran part de les xarxes lliures existents i permeti demostrar la fortalesa d’aquesta tecnologia. Softcatalà també va avançar les línies de treball que té en el camp de la localització de programari en català. La tercera taula rodona, sota el títol ‘Societat en Xarxa’, va fer un interessant anàlisi de com els ciutadans en xarxa han pogut fer us d’Internet per mobilitzar- se i organitzar tot el moviment contrari a la guerra de l’Irac.


anys 2002/2003: 

» Els sensefils, article d'opinió d'Oriol Ferran (publicat a El Periódico)

» Notícies dels inicis del desplegament de la xarxa (informació caducada)
 • Treballant per arribar a tothom
 • Punt d'Accés en marxa!
 • Sensefils.Arenys.Org, es presenta la nova xarxa
 • Arenys viu les proves de la tecnologia sense fils
 • Una xarxa wireless arenyenc
 • » Creixement de la xarxa (informació caducada)
 • Mapa (fase implantació 1a i 1b)
 • Foto (visual amb Punt d'Accés #1)
 • » Què és una xarxa sense fils?

  Més informació tècnica de com tenir l'accés i del servei sense fils que ofereix Arenys.Org

  » sensefils@arenys.org «