¡Acércate a Arenys!
(espanyol)
Adpete Arenys
(llatí)
Averate a Arenys!
(asturià-bable)
¡Amana-te ta Arenys!
(aragonès)
Arriba't a Arenys
(català)
Arriba-te en Arenys
(occità-aranès)
Come to Arenys!
(anglès)
Chum uf Arenys!
(suís-alemany)
Bari Galust Arenys
(armeni)

Kom naar Arenys!
(holandès)
Komm nach Arenys!
(alemany)
Kom til Arenys!
(norueg)
Kom till Arenys!
(suec)
Hurbil zaitez Arenysera!
(basc)
Odwiedzcie Arenys
(polonès)
Tervetuloa Arenyssiin!
(finès)
Ven a Arenys!
(gallec)
Venha a Arenys!
(portuguès-brasiler)
Venu al Arenys
(esperanto)
Vieni ad Arenys!
(italià)
Viens à Arenys!
(francès)



titolet.gif (1572 bytes)

Arenys de Mar is één van de belangrijkste gemeenten van de landstreek Maresme. De haven van Arenys, gedurende vele jaren de enige van gehele kuststreek noordelijk van Barcelona, is het beste bewijs voor de rijke geschiedenis en visserstraditie van het stadje. De heuvels die tot de zee uitlopen kondigen de nabijgelegen Costa Brava aan.

Vista des del Cementiri

Arenys ligt nergens dichtbij en nergens ver vandaan. Barcelona ligt op 40 km afstand en is goed bereikbaar via landweg NII of de autoweg A19. De trein (lijn C1) rijdt in 50 minuten naar Plaça de Catalunya, het centrum van Barcelona. De landweg B511, die langs het plaatsje Collsacreu komt, verbindt Arenys met de autoweg A7 (afslag Sant Celoni). Het gebergte Montseny is dichtbij gelegen, evenals het natuurgebied in de Corredor en de Montnegre. Girona ligt op 60 km afstand en met de auto rijdt men in een uur naar Montserrat. Het vliegveld van Barcelona ligt op 56 km afstand en de Costa Brava van Girona op 40 km.

Imatge de aerea De visserij en de industrie die zich rondom de haven hebben ontwikkeld bepalen het grootste deel van de economische activiteiten van het stadje. De haven van Arenys is de belangrijkste haven van Maresme; hier concentreert zich vrijwel de gehele vissersvloot van de landstreek. De visveiling die 's middags plaatsvindt nadat de boten terugkeren, is een pitoresk schouwspel dat vele toeschouwers trekt.

De haven biedt ruimschoots plaats voor zeilboten en jachten. In de zomermaanden doen vele boten de haven aan op hun reis over de Middelandse Zee. De werven maken derhalve altijd nog een belangrijk deel uit van de plaatselijke industri

De Riera (droog rivierbed) is het commerciële centrum en middelpunt van alle plaatselijke activiteiten. El Mercat (markt) is een prachtig functioneel gebouw in Jugendstil dat elke ochtend en vrijdags de gehele dag geopend is. Er heerst een constante bedrijvigheid.

La Riera davant de l'Ajuntament (Foto Bertran)

Op de zaterdagochtend breiden de commerciële activiteiten zich uit over de gehele Riera, waar dan de wekelijkse markt plaatsvindt.

Els Gegants a la Plaça de l'Ajuntament

Dorpsfeesten worden gevierd ter ere van Sint Zenon (9 juli) en Sint Roc (16 augustus). Op 24 juni wordt feest gevierd ter ere van Sint Jan, la Fira del Solstici d'Estiu.

Arenys is zetel van het gerechtshof van de omgeving. Het heeft twee belangrijke industriële zones in ontwikkeling, zowel publiek als particulier. De landbouw heeft de laatste jaren aan belang ingeboet, maar de groente- en fruitteelt houden nog altijd stand.

Arenys de Mar heeft een middelbare school, een instituut voor wild en gevogelte fokkerij, een muziekschool en verschillende scholen waar men de kunst van het kantklossen kan leren.

Het aanbod voor toeristen is divers. Naast een hotel - Activ-Carlos I- en verschillende pensions bestaat de mogelijkheid -met name in de zomer- voor een gunstige prijs een apartement te huren. De baden Banys de Can Titus bestaan meer dan 200 jaar. Nu maken ze deel uit van een modern kuuroord met medicinaal- en mineraalwater.

Dagelijks word Arenys bezocht door honderden scholieren. Tevens maakt een bezoek aan Arenys deel uit van vele seniorenexcursies. De artistieke en monumentale atracties, de musea, de haven en verder alles wat de door de dichter Salvador Espriu geschapen mythe van Sinera omringt, zijn goede beweegredenen Arenys te bezoeken. In het weekend komen vele mensen naar het stadje, simpelweg om een keer goed te eten.

De stranden van Arenys zijn aantrekkelijk vanwege de uitgestrektheid en het groffe zand (Platja de Cabaió). Voor diegenen die de voorkeur geven aan schaduw, bieden de talrijke straatjes en paden van de gemeenschap en het park van Lourdes uitkomst.

Cementiri de Sinera. La Pietat de Llimona. In het centrum van het stadje bevinden zich enkele gebouwen die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Zoals de parochiekerk van Santa Maria waar één van de belangrijkste Catalaanse altaarbeelden uit de barrokperiode staat. Het beeld is gemaakt in het begin van 18e eeuw door de beeldhouwer Pau Costa. Aan het einde van de kerkstraat zijn het Museu Marés de la Punta (kantklosmuseum) en het museum Mollfulleda de Mineralogia met een indrukwekkende collectie mineralen.

Aan beide zijden van de Riera zijn kleine straatjes met enkele indrukwekkende huizen. Sommige verdedigingstorens uit de tijd van de piraterij zijn bewaard gebleven. Ook kan men in het doolhof van straatjes vele leuke hoekjes en patios tegenkomen.

Het kerkhof van Arenys is een karakteristiek voorbeeld van een kerkhof in het kustgebied van de Middelandse Zee en is een bezoek zeker waard. Het is ten westen van het stadje bovenop de Turó de la Pietat gelegen en biedt een prachig uitzicht over de haven en het stadscentrum. Salvador Espiriu heeft het kerkhof tot een literaire mythe gemaakt met zijn poetisch werk "Cementiri de Sinera".

Raadpleeg ook verder onze homepage en schroom niet ons te benaderen indien u verdere uitleg wenst of aanvullende informatie over Arenys.