¡Acércate a Arenys!
(espanyol)
Adpete Arenys
(llatí)
Averate a Arenys!
(asturià-bable)
¡Amana-te ta Arenys!
(aragonès)
Arriba't a Arenys
(català)
Arriba-te en Arenys
(occità-aranès)
Come to Arenys!
(anglès)
Chum uf Arenys!
(suís-alemany)
Bari Galust Arenys
(armeni)

Kom naar Arenys!
(holandès)
Komm nach Arenys!
(alemany)
Kom til Arenys!
(norueg)
Kom till Arenys!
(suec)
Hurbil zaitez Arenysera!
(basc)
Odwiedzcie Arenys
(polonès)
Tervetuloa Arenyssiin!
(finès)
Ven a Arenys!
(gallec)
Venha a Arenys!
(portuguès-brasiler)
Venu al Arenys
(esperanto)
Vieni ad Arenys!
(italià)
Viens à Arenys!
(francès)titolet.gif (1572 bytes)

Arenys de Mar är en av de viktigaste orterna i Maresme regionen. Arenys hamn, länge den enda hamnen på kusten norr om Barcelona, är det tydligaste tecknet på byns långa historia och sjöfarartradition. Sträderna som inramas av branter ner mot havet, ger en försmak av det närbelägna Costa Brava.

Vista des del Cementiri

Arenys är varken nära eller långt ifrån någonting. Det är 4 mil till Barcelona på väg N-II eller motorväg A-19. Med tåg (linje C-1) kommer man till Placa de Catalunya mitt i Barcelona på 50 min. Väg B-511 leder genom Collsacreu till motorväg A-7 (avfart Sant Celoni). Montseny-massivet är inte avlägset och naturparkerna Corredor och Montnegre ligger om hörnet. Till Girona är det 6 mil, till Montserrat Kommer man på drygt 1 tim. Flygplatserna Barcelona och Girona-Costa Brava ligger 56 resp 40 km bort.

Imatge de aerea Fisket och därtill relaterad industri som vuxit upp omkring hamnen står för en betydande del av standens ekonomi. Hamnen är den viktigaste i Maresme-regionen och härifrån utgar s.g.s. hela områdets fiskeflotta, Fiskauktionen som äger rum varje eftermiddag när båtarna kommer in är mycket pittoresk och lockar många besökare.

Det är även gott om plats för fritidsbåtar i hamnen. Många segelbåtar angör hamnan på sin medelhavsseglats på sommaren. Varvet är fortfarande en av de viktiga lokala industrierna.

La Riera (den uttorkade flodbädden) är centrum för handel och alla lokala aktiviteter. El Mercat, en vacker och funktionell "art noveau" -byggnad är öppen varje morgon och fredag em. Härinne sjuder det av aktivitet och trängsel av köpslående människor.

 La Riera davant de l'Ajuntament (Foto Bertran)

Varje lördag morgon är det full kommers på la Riera där det är torgmarknad

Els Gegants a la Plaça de l'Ajuntament

Två byfester hålles årligen; en för S.t Zenon 9.april och en för S.t Roc 16.augusti. På S.t Juan's dag 24 juni hålls en stor bymarknad.

Arenys är huvudstad i sitt landsdistrikt. Två viktiga industriområden håller på att utvecklas i privat och offentlig regi. Lantbruket har minsket på senare år men frukt-och grönsaksodling är fortfarande omfattande.

Arenys de Mar har ett läroverk och en lantbruksskola för kycklinguppfödning, en musikskola och flera skolor där spets-knypplingens urgamla hantverk lärs ut.

För turister finns det mycket att välja på. Förutom hotellet Activ-Carlos I finns det några pensionat och dessutom - ffa sommartid - finns det möjlighet att hyra lägenheter till mycket rimliga priser. Badanstalten Banys de Can Titus har en mer än 200 - årig historia och är nu en modern hälsobrunn med medicinskt mineralvatten.

Hundratals skolbarn och busslaster med äldre på utflykt besöker Arenys varje dag. De Konstnärliga och monumentala attraktionerna, musseerna, hamnen och allt som omger Sinera-myten, skapad av poeten Salvador Espriu är starka skäl att komma till Arenys.

Många reser hit i helgerna bara för att avnjuta en läcker måltid. Stränderna är speciellt behagliga, dels för att de är långa men också på grund av den speciella grovkorniga sanden (Platja de Cabaio). För dem som föredrar skugga finns Lourdes-parken och möjligheten att strosa längs de talrika promenaderna och gångstigarna omkring byn.

Cementiri de Sinera. La Pietat de Llimona. I stadskärnan finns också många ställen som är värda ett besök. Santa Mariakyrkan har en av Kataloniens mest betydande barockaltartavlor, skapad i början på 1700-talet av skulptören Pau Costa. Om man går längs kyrkvägen kommer man till Mar's spetsknypplingsmuseum och Mollfulleda mineralogimuseum.

På ömse sidor om den nedre delen av la Riera hittar man många charmiga miljöer och vackra hus. En promenad genom denna labyrint av smågator bjuder på många trevliga överaskningar. Några av försvarstornen som byggdes till skydd mot pirater är fortfarande bevarade.

Areny's begravningsplats är ett fint exempel på en medelhavs kyrkogård vid kusten. Den ligger på toppen av Turo de la Pietat och härifrån har man en oinskränkt utsikt över hamnen och stadskärnan. Salvador Espriu har genom sin poetiska verk "Cementiri de Sinera" gjort dent till en litterär myt.

Fortsätt att besöka vår Web-sida och fråga om andra upplysningar som du vill ha om Arenys. (I den spanska upplagan av sidan finns massor av länkar där man kan se restauranger hotell m.m.).
Torsten EHRNER